De 14 sectoren waarin het fonds momenteel belegt

 

 

     

Duurzame energie

De markt voor duurzame energie biedt mooie kansen voor beleggers. In 2009 stelden de EU-leiders zich ten doel om tegen 2020 20% van het energieverbruik in de EU uit hernieuwbare energiebronnen te halen. In 2018 werd er een nieuw doel afgesproken: tegen 2030 moet 32% van het energieverbruik in de EU afkomstig zijn van hernieuwbare energiebronnen. Volgens Eurostat is dat nu gemiddeld 18%. Dit betekent dat de productie van duurzame energie nog flink zal moeten groeien.

 • Grote financiële partijen hebben aangekondigd hun investeringen in duurzame energie flink te zullen uitbreiden; Goldman Sachs met  $150 miljard en BNP Paribas met €18 miljard.
   
 • Allied Market Research verwacht dat er, berekend over de periode 2018-2023, $1512,3 miljard in duurzame energie wordt geïnvesteerd.   
   
 • Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) groeit de markt voor duurzame energie tot 2023 met 40%.
   
 • Uit een rapport van Bloomberg New Energy blijkt dat elektriciteit uit fossiele brandstoffen snel wordt teruggedrongen. De technologie van hernieuwbare energie daalt steeds verder in kosten. Tegen 2023 zullen wind- en zonne-energie op de meeste plaatsten in de wereld goedkoper zijn dan energie uit kolen.

3D-printing

Sommigen spreken over een nieuwe industriële revolutie. Anderen zien het als de belangrijkste uitvinding sinds de drukpers. De 3D-printer kan bijna alles driedimensionaal printen. Huizen, auto’s en vliegtuigmotoren en zelfs koraal. Ook op medisch gebied wordt steeds meer gebruikgemaakt van 3D-printing. Steeds meer protheses en implantaten komen uit een 3D-printer.

 • Vliegtuigbouwers zoals Boeing en autoproducenten zoals Mercedes Benz-Trucks, Renault Trucks en BMW maken steeds meer gebruik van de 3D-printer om onderdelen te printen.
   
 • Mordor Intelligence verwacht dat de wereldwijde markt voor 3D-printing over de periode 2020-2025 met gemiddeld 29,5% per jaar zal groeien.
   
 • Analisten verwachten dat 3D-printing zal zorgen voor de volgende industriële revolutie.
   
 • Bekende investeerders in 3D-printing zijn onder meer Jeff Bezos (Amazon) en investeringsfirma Kleiner Perkins Caufield & Byers. Zij verdienden onder meer miljarden dollars met een vroegtijdige investering in Google.

Biotech

Uitvindingen van biotechbedrijven zijn van groot belang voor de mensheid. Biotech houdt zich bezig met het ontwikkelen van medicijnen, vitamines en biobrandstoffen en het verbeteren van voeding en gewassen. Een sector die levens verandert en verbetert. De biotechsector groeit al jaren krachtig. En die groei is volgens deskundigen absoluut nog niet ten einde.

 • Het Amerikaanse onderzoeksbureau Grand View Research voorziet dat de totale omzet van de biotechsector in 2025 zal uitkomen op ruim $ 727 miljard. De biotechmarkt zal over de periode 2017- 2025 met gemiddeld 7,4% per jaar groeien.
   
 • Onderzoeksbureau The Insight Partners verwacht voor de biotechmarkt een gemiddelde jaarlijkse groei van 10.5% over de periode 2018-2025.
   
 • Drijfveren achter de groei van de biotechsector zijn onder meer de wereldwijde bevolkingsgroei, de vergrijzing, klimaatsveranderingen en de fossiele brandstoffen die opraken.
   
 • Bill Gates (Microsoft), Jeff Bezos (Amazon) en Sergey Brin (Google) zijn bekende biotechinvesteerders. Daarnaast zijn investeringsbanken zoals Goldman Sachs grote investeerders in biotech. 

Robotica

Robots worden tegenwoordig al op veel terreinen ingezet. En door verbeterende chiptechnologie kunnen robots steeds meer taken aan. Er zijn nu al robots die preciezer kunnen opereren dan een chirurg! Daarmee zal volgens verwachting de robotica-trend alleen maar aan kracht winnen.

 • Volgens TechWire, een onafhankelijke nieuwssite op het gebied van tech, zal de roboticamarkt over de periode 2019-2023 met gemiddeld 17,8% per jaar groeien. In 2023 zullen de uitgaven wereldwijd voor robotica en drones $ 241,4 miljard bedragen.
    
 • Het consultancybureau Mordor Intelligence is nog positiever. Dit bureau heeft voor de wereldwijde roboticamarkt een groeiverwachting afgegeven van gemiddeld 25,4% per jaar over de periode 2020 tot 2025.                                                         
                  
 • Inkwood Research voorziet een sterke groei van de markt voor medische robots: 17,6% per jaar over de periode 2018-2026.                                                                                                             

            
 • Onderzoeksbureau MarketsandMarkets voorspelt dat de markt voor industriële robots over 2019-2024 met gemiddeld 9,2% per jaar zal groeien. Naar verwachting zal deze markt in 2024 een waarde vertegenwoordigen van $ 75,6 miljard.

Gezonde voeding

Steeds meer mensen gaan bewuster om met voeding en kiezen vaker voor “eerlijke" en gezonde producten. Zeker in Europa en de V.S. Daar groeit de markt voor duurzaam geproduceerde voeding al jaren stormachtig.

 • Tot en met 2026 verwacht het onderzoeksbureau Blueweave Consulting voor duurzame voeding een omzetgroei van gemiddeld 15% per jaar.
   
 • De bestedingen aan duurzaam voedsel in supermarkten zijn in 2020 met 21% gestegen. Speciaalzaken in duurzame voeding lieten een omzetstijging zien van 9% (bron: Monitor Duurzaam Voedsel 2020).
   
 • De zogeheten millennials, jongeren tot 30 jaar, kiezen massaal voor nieuwere ketens die gezonder en duurzamer geproduceerd voedsel bieden. Bijvoorbeeld hamburgerketen McDonalds merkt daar de gevolgen van.

Medische apparaten

Door de vergrijzing en door de komst van nieuwe medische technieken wordt verwacht dat de markt van medische apparaten de komende jaren robuust kan groeien.

 • De website GlobalNewsWire verwacht over de periode 2021- 2023 een gemiddelde jaarlijkse groei van 6,1% voor de markt van medische apparaten.
   
 • Technologische ontwikkelingen bij medische apparaten bevorderen de hersteltijd voor patiënten en drukken daarmee de kosten van gezondheidszorg.

Social Media

Social media zoals Facebook, YouTube, Twitter en LinkedIn zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Volgens Smart Insight gebruiken momenteel zo’n 4,57 miljard mensen social media. Dat is meer dan de helft van de wereldbevolking. Veel social media bedrijven boeken al positieve resultaten. De verwachting is dat de winstgevendheid van deze bedrijven de komende jaren verder zal toenemen.

 • Statista verwacht dat het aantal social media gebruikers wereldwijd tot en met 2025 met gemiddeld met 3,3% per jaar zal groeien.
   
 • Bloomberg verwacht dat de bedrijfswinsten van beursgenoteerde social media bedrijven de komende jaren zullen blijven groeien.
   
 • Volgens We Are Social groeide het aantal social media gebruikers in 2021 wereldwijd met 9,9%. 
   
 • Met ongeveer 2,89 miljard maandelijkse actieve gebruikers is Facebook wereldwijd het populairste sociale netwerk (bron: Statista).

Sport en fit

Kwaliteit van leven vinden we steeds belangrijker. Het aantal mensen dat bewust bezig is fit te blijven of te worden, groeit jaarlijks. Dat zien we terug in het aantal sportclubleden. Maar ook het aantal mensen dat regelmatig fiets, jogt, golft of tennist groeit gestaag. In Europa en zeker ook in Amerika. Wereldwijd groeit door deze trend dan ook de omzet van sportartikelen krachtig.

 • Het Britse onderzoeksbureau Statista verwacht dat het "Sports & Outdoor" segment over de periode 2022 - 2025 met gemiddeld 10% per jaar zal groeien.
   
 • In Nederland sport 56% van de mannen en 54% van de vrouwen wekelijks (bron: CBS).
   
 • De meest populaire sporten zijn momenteel fitness, hardlopen, voetbal, tennis en zwemmen.

Internet of Things

Steeds meer “dingen” worden aan het internet gekoppeld. Hierdoor kan informatie worden opgeslagen of gedeeld. Bijvoorbeeld systemen die het huis automatiseren, zoals de zelflerende thermostaat. Een ander bekend voorbeeld zijn de voertuigvolgsystemen die in de transportsector al gemeengoed zijn. Dit zijn voorbeelden van de snelgroeiende trend Internet of Things (IoT).

 • Volgens een onderzoek van Mordor Intelligence zal de IoT-markt over de periode 2019-2025 gemiddeld met 10,5% per jaar groeien.    
                                                              
 • Tegen 2022 zullen apparaten die IoT-applicaties ondersteunen, goed zijn voor meer dan de helft van de 28,5 miljard apparaten ter wereld met een internetverbinding. Bron: Gartner.
   
 • IoT zal consumenten en bedrijven enorme besparingen opleveren. Gartner voorspelt dat er tegen 2022 dankzij IoT $ 1 biljoen zal worden bespaard op onderhoud, services en consumentengoederen. 
   
 • De groei van IoT komt vooral door steeds meer toepassingen in de woning, in de gezondheidszorg, in de auto-industrie en in de vervoers- en transportsector.

Cyber security

De sector cyber security biedt kansen voor beleggers. Criminelen worden steeds actiever op internet. Dat lokt een tegenreactie uit: steeds meer bedrijven en overheden gaan investeren in online veiligheid. Dat betekent groei voor deze spannende sector.

 • Cybercrime kost de wereld steeds meer. De wereldwijde schadelast bedraagt nu meer dan $ 1.000 miljard, dat komt overeen met 1% van de wereldeconomie. Dit blijkt uit een recent onderzoek van internetbeveiliger McAfee.
   
 • Onderzoeksbureau Grand View Reseach verwacht dat de markt voor cyber security-oplossingen (zoals software en hardware) van 2020 tot 2027 met gemiddeld 10% per jaar zal groeien.
   
 • Investeringsbanken als Goldman Sachs, JP Morgan en Morgan Stanley zijn bekende investeerders in cyber security. Maar ook Jack Ma (oprichter Alibaba) en investeringsfirma Kleiner Perkins Caufield & Byers. Zij verdienden onder meer miljarden dollars met een vroegtijdige investering in Google.

Zelfrijdende auto's

De komst van de zelfrijdende auto’s zal één van de belangrijkste maaksectoren ter wereld, de auto-industrie, volledig op zijn kop zetten. Het zal een miljardenmarkt worden. Autofabrikanten die de boot missen bij deze transformatie, zullen het moeilijk krijgen. En bedrijven die inspelen op deze ontwikkeling, kunnen heel interessant worden. Het moederbedrijf van Google, Alphabet, steekt al jaren veel energie (en dollars) in de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Dat geldt ook voor een aantal autoproducenten, waaronder Tesla, Ford en Daimler. Met de ontwikkeling van de zelfrijdende auto ontstaat een geheel nieuwe markt voor bedrijven die geavanceerde chips maken. Ook specialistische software-ontwikkelaars, sensoren- en kaartenmakers spinnen garen bij deze nieuwe miljardenmarkt.

 • Het Amerikaanse consultancybureau McKinsey voorspelt dat van de nieuwe voertuigen die in 2030 zullen worden verkocht 15% volledig autonoom zal zijn. 
   
 • De Amerikaanse chipfabrikant NVIDIA verwacht dat voertuigen, die de nieuwe zelfrijdende technologie van de chipfrabrikant gebruiken, begin 2023 in productie zouden kunnen gaan. 
  Volkswagen verwacht dat de eerste zelfrijdende auto’s tussen 2025 en 2030 op de markt zullen verschijnen. 
   
 • Ook de transportsector speelt volop in op deze transformatie. Onder andere Volvo en Daimler zijn betrokken bij de ontwikkeling van volledig zelfstandig rijdende lange afstandtrucks die over 5 à 10 jaar de weg op gaan.     

Blockchain

Blockchain is vooral bekend geworden omdat het de basis vormt van cryptovaluta zoals de bitcoin.

Maar blockchain is veel meer dan dat. Blockchain is een soort digitaal logboek, waarin niet kan worden geknoeid. Daarmee biedt het zekerheid bij zakelijke transacties. Blockchain wordt al gebruikt in de financiële sector, de gezondheidszorg, de logistiek en de verzekeringswereld.

 • Market Data Forecast verwacht dat de wereldwijde blockchainmarkt in de periode 2020-2025 met gemiddeld 53,7% per jaar zal groeien.
   
 • Markets And Markets voorspelt dat de wereldwijde omvang van de blockchain-markt over de periode 2020-2025 met gemiddeld 67,3% per jaar zal groeien.

Gezondheid en Zorg

Gezondheid en zorg zullen de komende decennia steeds belangrijker worden. In de komende 30 jaar zal het aantal 65-plussers in de westerse wereld verdubbelen. Dat zal leiden tot een groeiende vraag. Het aantal ziekenhuisdagen van mensen boven de 65 jaar is bijvoorbeeld 3 maal zo hoog als gemiddeld. Innovaties zullen de komende jaren een belangrijke rol spelen bij het beheersbaar houden van de uitgaven op het gebied van de gezondheidszorg.

Fintech

Fintech verovert steeds meer marktaandeel op de bestaande banken en verzekeraars. Vooral op het terrein van betalen en kredietverstrekking, de 2 belangrijkste fundamenten van de meeste banken.

Door gebruik te maken van moderne technologie weten fintechbedrijven vaak innovatieve producten en diensten te realiseren die beter aansluiten bij de wensen van de consument. De fintech-sector heeft de wind dan ook vol in de zeilen.

 • Over de periode 2020 – 2025 verwacht het onderzoeksbureau Market Data Forecast dat de fintech-sector met gemiddeld 22,17% per jaar zal groeien.