De 10 sectoren waarin het fonds momenteel belegt

 

 

     

Duurzame energie

De lucht wordt schoner. Dat komt onder meer doordat duurzame energie een steeds groter marktaandeel afsnoept van fossiele energie. Dat is goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Door allerlei innovaties stijgt het opwekken van duurzame energie in snel tempo. Geen wonder dat deze trend niet meer te stoppen is.

 • Grote financiële partijen hebben aangekondigd hun investeringen in duurzame energie flink te zullen uitbreiden; Goldman Sachs met  $150 miljard en BNP Paribas met €15 miljard.
   
 • Ook Saoedi Arabië gaat fors investeren in duurzame energie: $109 miljard.
   
 • Er wordt jaarlijks wereldwijd 350 tot 400 miljard dollar geïnvesteerd in duurzame en hernieuwbare energie. En die trend is stijgende. (Bron: Noorse Staatsfonds)
   
 • Volgens Solar Power Europe groeit de markt voor zonne-energie in Europa de komende 3 jaar met 80%.
   
 • Bloomberg New Energy Finance voorspelde al eerder dat duurzame energie de komende jaren fossiele brandstoffen gaat verdringen en zelfs het goedkope schaliegas zal verslaan. Die voorspelling lijkt door de gang van zaken in het eerste kwartaal van dit jaar in de VS al meer dan bevestigd.

3D-printing

Sommigen spreken over een nieuwe industriële revolutie. Anderen zien het als de belangrijkste uitvinding sinds de drukpers. De 3D-printer kan bijna alles driedimensionaal printen. Huizen, auto’s en vliegtuigmotoren en zelfs koraal. Ook op medisch gebied wordt steeds meer gebruikgemaakt van 3D-printing. Steeds meer protheses en implantaten komen uit een 3D-printer.

 • Mercedes Benz-Trucks heeft de stap gezet om een dertigtal onderdelen niet langer op voorraad te houden. Deze worden 3D-geprint op de plaats waar ook de afzetmarkt is!
   
 • De groeiverwachtingen voor de 3D-printing markt zijn fors: Gartner verwacht elk jaar tot 2019 een groei van 100% en Wohlers Associates verwacht de komende 5 jaar een groei van 500%. McKinsey verwacht zelfs dat de 3D printing sector in 2025 een omvang van tussen de $230-550 miljard zal hebben. Vanaf de huidige omvang van circa $4 miljard een groei van vele duizenden procenten!
   
 • Analisten verwachten dat 3D-printing zal zorgen voor de volgende industriële revolutie.
   
 • Bekende investeerders in 3D-printing zijn onder meer Jeff Bezos (Amazon) en investeringsfirma Kleiner Perkins Caufield & Byers. Zij verdienden onder meer miljarden dollars met een vroegtijdige investering in Google.

Biotech

Uitvindingen van biotechbedrijven zijn van groot belang voor de mensheid. Biotech houdt zich bezig met het ontwikkelen van medicijnen, vitamines en biobrandstoffen en het verbeteren van voeding en gewassen. Een sector die levens verandert en verbetert. De biotechsector groeit al jaren krachtig. En die groei is volgens deskundigen absoluut nog niet ten einde.

 • Van 2012 tot 2015 steeg de MSCI World Biotechnology Index met 238%.
   
 • Drijfveren achter de groei van de biotechsector zijn onder meer de wereldwijde bevolkingsgroei, de vergrijzing, klimaatsveranderingen en de fossiele brandstoffen die opraken.
   
 • Bill Gates, Jeff Bezos (Amazon) en Sergey Brin (Google) zijn bekende biotechinvesteerders. Daarnaast zijn de investeringsbanken JP Morgan en Goldman Sachs grote investeerders in biotech.     

Robotica

Robots worden tegenwoordig al op veel terreinen ingezet. En door verbeterende chiptechnologie kunnen robots steeds meer taken aan. Er zijn nu al robots die preciezer kunnen opereren dan een chirurg! De robotica-trend zal naar verwachting alleen maar aan kracht winnen.

 • Adviesbureau Deloitte gaat ervan uit de robotica-sector in 2020 een omvang zal hebben van $100 miljard. Dat is nu ongeveer $25 miljard. Een enorme stijging dus van 300%.
   
 • Alleen China al gaat de komende jaren  € 136 miljard investeren in productierobots.
   
 • De robotmarkt groeit de komende 5 jaar volgens marktonderzoeksbureau IDC met 17% per jaar.

Gezonde voeding

Steeds meer mensen gaan bewuster om met voeding en kiezen vaker voor “eerlijke" en gezonde producten. Zeker in Europa en de V.S. Daar groeit de markt voor duurzaam geproduceerde voeding al jaren stormachtig.

 • Het Amerikaanse onderzoekbureau Grand View Research verwacht tot 2020 een gemiddelde groei van 12 tot 25% per jaar. De groei is afhankelijk van het productsegment (zoals biologisch vlees, verpakte voedingsmiddelen of duurzaam geproduceerde thee en koffie).
   
 • Afgelopen jaar is in Nederland de verkoop van duurzame voeding met 18% gestegen.
   
 • De zogeheten millennials, jongeren tot 30 jaar, kiezen massaal voor nieuwere ketens die gezonder en duurzamer geproduceerd voedsel bieden. Bijvoorbeeld hamburgerketen McDonalds merkt daar de gevolgen van.

 

     

Medische apparaten

De nieuwe generatie medische apparaten verbetert de kwaliteit van de gezondheidszorg, en dat komt ten goede aan de patiënt. Ziekenhuizen en zorginstellingen vervangen dan ook op grote schaal hun verouderde apparatuur door nieuwe. Door de vergrijzing en de komst van nieuwe medische technieken wordt verwacht dat de markt van medische apparaten de komende jaren robuust kan groeien.

 • Het Britse onderzoeksbureau Visiongain verwacht tot 2023 een jaarlijkse groei van 5,6% voor de markt van medische apparaten.
   
 • Het Amerikaanse BCC Research verwacht een iets lagere groei; 4,3% per jaar tot 2023.
   
 • Technologische ontwikkelingen bij medische apparaten bevorderen de hersteltijd voor patiënten en drukken daarmee de kosten van gezondheidszorg.
   
 • Het Britse onderzoeksbureau Visiongain verwacht tot 2023 een jaarlijkse groei van 5,6% voor de markt van medische apparaten.

Sport en fit

Kwaliteit van leven vinden we steeds belangrijker. Het aantal mensen dat bewust bezig is fit te blijven of te worden, groeit jaarlijks. Dat zien we terug in het aantal sportclubleden. Maar ook het aantal mensen dat regelmatig fiets, jogt, golft of tennist groeit gestaag. In Europa en zeker ook in Amerika. Wereldwijd groeit door deze trend dan ook de omzet van sportartikelen krachtig.

 • Het Britse onderzoeksbureau Statista verwacht dat de markt van sportartikelen tot 2020 met 24% zal groeien.
   
 • In Nederland sport inmiddels 71% van de mannen en 66% van de vrouwen regelmatig.
   
 • De meest populaire sporten zijn momenteel fitness, zwemmen, joggen, fietsen en wandelen.

Internet of Things

Steeds meer “dingen” worden aan het internet gekoppeld. Hierdoor kan informatie worden opgeslagen of gedeeld. Bijvoorbeeld systemen die het huis automatiseren, zoals de zelflerende thermostaat. Een ander bekend voorbeeld zijn de voertuigvolgsystemen die in de transportsector al gemeengoed zijn. Dit zijn voorbeelden van de snelgroeiende trend Internet of Things (IoT).

 • Verwacht wordt dat in 2020 wereldwijd zo’n 25 miljard objecten, smartphones en tablets niet meegerekend, met het internet verbonden zullen zijn. Ruim 400% groei ten opzichte van het huidige aantal. (Bron: Gartner)
                                                                    
 • Tot 2019 zullen de wereldwijde uitgaven aan IoT gemiddeld met 17% per jaar stijgen, is de verwachting. In 2019 zal er maar liefst $1.300 miljard aan IoT worden uitgegeven. (Bron: International Data Corporation)
   
 • Privé zullen we steeds meer te maken krijgen met deze trend. Maar de belangrijkste groei komt uit bedrijfsmatige toepassingen. In de industriële en de transportsector. Maar ook in de gezondheidszorg zijn er al tal van toepassingen.
   
 • Het Amerikaanse Cisco schat dat er 10 miljard IoT-apparaten extra de komende jaren met het internet zullen worden verbonden. Tegen 2020 verwacht Cisco 36,3 miljard IoT-apparaten, smartphones en tablets niet meegerekend.

Social Media

Social media zoals Facebook, YouTube, Twitter en LinkedIn zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Meer dan 2 miljard mensen, zo’n 30% van de wereldbevolking, maakt gebruik van social media. En dat aantal zal de komende jaren nog eens fors stijgen. Veel social media bedrijven boeken al positieve resultaten. De verwachting is dat de winstgevendheid van deze bedrijven de komende jaren verder zal toenemen.

 • Statista verwacht dat het aantal mensen dat gebruik maakt van social media de komende 2 jaar nog eens met 25% zal toenemen.
   
 • Bloomberg verwacht dat de bedrijfswinsten van beursgenoteerde social media bedrijven de komende jaren zullen blijven groeien.
   
 • Facebook-gebruikers in de VS besteden gemiddeld 30 minuten per dag aan Facebook (bron: Statista).

Cyber security

De sector cyber security biedt kansen voor beleggers. Criminelen worden steeds actiever op internet. Dat lokt een tegenreactie uit: steeds meer bedrijven en overheden gaan investeren in online veiligheid. Dat betekent groei voor deze spannende sector.

 • TNO becijfert de schade door cyber crime in Nederland op 10 miljard euro per jaar, Europol komt op een bedrag van 290 miljard euro per jaar wereldwijd.
   
 • Het Amerikaanse onderzoeksbureau Markets en Markets verwacht dat de omzet in cyber security hard zal blijven groeien; de komende 5 jaar met 121%.
   
 • Investeringsbanken als Goldman Sachs, JP Morgan en Morgan Stanley zijn bekende investeerders in cyber security. Maar ook Jack Ma (oprichter Alibaba) en investeringsfirma Kleiner Perkins Caufield & Byers. Zij verdienden onder meer miljarden dollars met een vroegtijdige investering in Google.
   
 • Onderzoeksbureau Cybersecurity Ventures verwacht vanaf volgend jaar tot en met 2021 dat de markt voor Cyber Security oplossingen (zoals software en hardware) jaarlijks met 12-15% zal groeien. In die 5 jaar zal er mondiaal $1000 miljard worden besteed door bedrijven en overheden aan digitale beveiliging.