De 14 sectoren waarin het fonds momenteel belegt

 

 

     

Duurzame energie

De markt voor duurzame energie biedt mooie kansen voor beleggers. In 2020 moet 20% van de totale energieconsumptie in Europa bestaan uit duurzame energie. En in 2030 moet dit 27% zijn. Volgens Eurostat is dit nu 17%. Dit betekent dat de productie van duurzame energie nog flink zal moeten groeien.

 • Grote financiële partijen hebben aangekondigd hun investeringen in duurzame energie flink te zullen uitbreiden; Goldman Sachs met  $150 miljard en BNP Paribas met €15 miljard. 
   
 • Wereldwijd wordt er voor bijna $300 miljard dollar in duurzame energie geïnvesteerd. Bron: Internationaal Energie Agentschap (IEA).
   
 • Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) groeit de markt voor duurzame energie tot 2023 met 40%. 
   
 • Het internationaal Energie Agentschap verwacht dat de markt voor zonne-energie over de periode 2017-2022 met 136% zal groeien.

3D-printing

Sommigen spreken over een nieuwe industriële revolutie. Anderen zien het als de belangrijkste uitvinding sinds de drukpers. De 3D-printer kan bijna alles driedimensionaal printen. Huizen, auto’s en vliegtuigmotoren en zelfs koraal. Ook op medisch gebied wordt steeds meer gebruikgemaakt van 3D-printing. Steeds meer protheses en implantaten komen uit een 3D-printer.

 • Vliegtuigbouwers zoals Boeing en autoproducenten zoals Mercedes Benz-Trucks, Renault Trucks en BMW maken steeds meer gebruik van de 3D-printer om onderdelen te printen.
   
 • MarketsandMarkets verwacht dat de wereldwijde markt voor 3D-printing over de periode 2017-2023 met gemiddeld 25,8% per jaar zal groeien.
   
 • Analisten verwachten dat 3D-printing zal zorgen voor de volgende industriële revolutie.
   
 • Bekende investeerders in 3D-printing zijn onder meer Jeff Bezos (Amazon) en investeringsfirma Kleiner Perkins Caufield & Byers. Zij verdienden onder meer miljarden dollars met een vroegtijdige investering in Google.

Biotech

Uitvindingen van biotechbedrijven zijn van groot belang voor de mensheid. Biotech houdt zich bezig met het ontwikkelen van medicijnen, vitamines en biobrandstoffen en het verbeteren van voeding en gewassen. Een sector die levens verandert en verbetert. De biotechsector groeit al jaren krachtig. En die groei is volgens deskundigen absoluut nog niet ten einde.

 • Het Amerikaanse onderzoeksbureau Grand View Research voorziet dat de totale omzet van de biotechsector in 2025 zal uitkomen op ruim $ 727 miljard. De biotechmarkt zal over de periode 2017- 2025 met gemiddeld 7,4% per jaar groeien.
   
 • Onderzoeksbureau The Insight Partners verwacht voor de biotechmarkt een gemiddelde jaarlijkse groei van 10.5% over de periode 2018-2025.
   
 • Drijfveren achter de groei van de biotechsector zijn onder meer de wereldwijde bevolkingsgroei, de vergrijzing, klimaatsveranderingen en de fossiele brandstoffen die opraken.
   
 • Bill Gates (Microsoft), Jeff Bezos (Amazon) en Sergey Brin (Google) zijn bekende biotechinvesteerders. Daarnaast zijn investeringsbanken zoals Goldman Sachs grote investeerders in biotech. 

Robotica

Robots worden tegenwoordig al op veel terreinen ingezet. En door verbeterende chiptechnologie kunnen robots steeds meer taken aan. Er zijn nu al robots die preciezer kunnen opereren dan een chirurg! Daarmee zal volgens verwachting de robotica-trend alleen maar aan kracht winnen.

 • Over de periode 2017-2022 verwacht International Data Corporation (IDC) een gemiddelde groei van de roboticamarkt van 19,8% per jaar. In 2022 zullen de uitgaven wereldwijd voor robotica en drones $ 201,3 miljard bedragen.   
   
 • Het consultancybureau Mordor Intelligence is nog positiever. Dit bureau heeft voor de wereldwijde roboticamarkt een groeiverwachting afgegeven van gemiddeld 24,5% per jaar over de periode 2018-2023.                                                           
                  
 • Inkwood Research voorziet een sterke groei van de markt voor medische robots: 17,6% per jaar over de periode 2018-2026.                                                                                                                           
 • Onderzoeksbureau MarketsandMarkets voorspelt dat de markt voor industriële robots over 2017-2023 met gemiddeld 9,5% per jaar zal groeien. Naar verwachting zal deze markt in 2023 een waarde vertegenwoordigen van $ 69,14 miljard.

Gezonde voeding

Steeds meer mensen gaan bewuster om met voeding en kiezen vaker voor “eerlijke" en gezonde producten. Zeker in Europa en de V.S. Daar groeit de markt voor duurzaam geproduceerde voeding al jaren stormachtig.

 • Over de periode 2018-2026 verwacht het onderzoeksbureau Blueweave Consulting voor duurzame voeding een omzetgroei van gemiddeld 15% per jaar.
   
 • In 2017 zijn de consumentenbestedingen in Nederland voor duurzame voeding met 19% gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Het marktaandeel van duurzame voeding in 2017 ligt op 11% (bron: Monitor Duurzaam Voedsel 2017).
   
 • De zogeheten millennials, jongeren tot 30 jaar, kiezen massaal voor nieuwere ketens die gezonder en duurzamer geproduceerd voedsel bieden. Bijvoorbeeld hamburgerketen McDonalds merkt daar de gevolgen van.

Medische apparaten

Door de vergrijzing en door de komst van nieuwe medische technieken wordt verwacht dat de markt van medische apparaten de komende jaren robuust kan groeien.

 • Het Amerikaanse onderzoeksbureau BCC Research verwacht over de periode 2017- 2022 een jaarlijkse groei van 5,3% voor de markt van medische apparaten.
   
 • Technologische ontwikkelingen bij medische apparaten bevorderen de hersteltijd voor patiënten en drukken daarmee de kosten van gezondheidszorg.

Social Media

Social media zoals Facebook, YouTube, Twitter en LinkedIn zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Tegen 2021 zullen meet dan 3 miljard mensen maandelijks actief social media gebruiken, voorspelt Statista. Dat is ongeveer een derde van de wereldbevolking. Veel social media bedrijven boeken al positieve resultaten. De verwachting is dat de winstgevendheid van deze bedrijven de komende jaren verder zal toenemen.

 • Statista verwacht dat het aantal social media gebruikers wereldwijd over de periode 2017-2020 met gemiddeld 5,9% per jaar zal groeien.
   
 • Bloomberg verwacht dat de bedrijfswinsten van beursgenoteerde social media bedrijven de komende jaren zullen blijven groeien.
   
 • Volgens Smart Insights is het aantal actieve social media-gebruikers wereldwijd over het afgelopen jaar met 13% gegroeid.
   
 • Facebook was het eerste sociale netwerk dat meer dan 1 miljard accounts registreerde. Momenteel zit Facebook op 2,2 miljard maandelijks actieve gebruikers (bron: Statista).

Sport en fit

Kwaliteit van leven vinden we steeds belangrijker. Het aantal mensen dat bewust bezig is fit te blijven of te worden, groeit jaarlijks. Dat zien we terug in het aantal sportclubleden. Maar ook het aantal mensen dat regelmatig fiets, jogt, golft of tennist groeit gestaag. In Europa en zeker ook in Amerika. Wereldwijd groeit door deze trend dan ook de omzet van sportartikelen krachtig.

 • Het Britse onderzoeksbureau Statista verwacht dat het "Sports & Outdoor" segment over de periode 2018 - 2022 met gemiddeld 9,9% per jaar zal groeien.
   
 • In Nederland sport 69% van de mannen en 66% van de vrouwen wekelijks (bron: marktonderzoeksbureau GfK).
   
 • De meest populaire sporten zijn momenteel fitness, zwemmen, joggen, fietsen en wandelen.

Internet of Things

Steeds meer “dingen” worden aan het internet gekoppeld. Hierdoor kan informatie worden opgeslagen of gedeeld. Bijvoorbeeld systemen die het huis automatiseren, zoals de zelflerende thermostaat. Een ander bekend voorbeeld zijn de voertuigvolgsystemen die in de transportsector al gemeengoed zijn. Dit zijn voorbeelden van de snelgroeiende trend Internet of Things (IoT).

 • Verwacht wordt dat dit jaar wereldwijd zo’n 20,4 miljard objecten, smartphones, tablets en computers niet meegerekend, met het internet verbonden zullen zijn. Ruim 140% groei ten opzichte van het aantal objecten in 2017(bron: Gartner).    
                                                              
 • Volgens een onderzoek van MarketsandMarkets zal de IoT-markt over de periode 2017-2022 gemiddeld met 26,9% per jaar groeien. 
   
 • Tegen 2022 zullen apparaten die IoT-applicaties ondersteunen, goed zijn voor meer dan de helft van de 28,5 miljard apparaten ter wereld met een internetverbinding. Bron: Gartner.
   
 • IoT zal consumenten en bedrijven enorme besparingen opleveren. Gartner voorspelt dat er tegen 2022 dankzij IoT $ 1 biljoen zal worden bespaard op onderhoud, services en consumentengoederen. 
   
 • De groei van IoT komt vooral door steeds meer toepassingen in de woning, in de gezondheidszorg, in de auto-industrie en in de vervoers- en transportsector.

Cyber security

De sector cyber security biedt kansen voor beleggers. Criminelen worden steeds actiever op internet. Dat lokt een tegenreactie uit: steeds meer bedrijven en overheden gaan investeren in online veiligheid. Dat betekent groei voor deze spannende sector.

 • Cybercrime kost de wereld steeds meer. De geschatte schade per jaar bedraagt tussen de $ 445 en $ 600 miljard, ofwel zo’n 0,8% van de wereldeconomie. Dat blijkt uit een onderzoek van internetbeveiliger McAfee in samenwerking met onderzoeksbureau CSIS.
   
 • Onderzoeksbureau Cyber Security Ventures verwacht dat de markt voor cyber security oplossingen (zoals software en hardware) van 2017 tot 2021 jaarlijks met 12-15% zal groeien. In die 5 jaar zal er mondiaal $ 1000 miljard worden besteed door bedrijven en overheden aan digitale beveiliging.
   
 • Investeringsbanken als Goldman Sachs, JP Morgan en Morgan Stanley zijn bekende investeerders in cyber security. Maar ook Jack Ma (oprichter Alibaba) en investeringsfirma Kleiner Perkins Caufield & Byers. Zij verdienden onder meer miljarden dollars met een vroegtijdige investering in Google.

Zelfrijdende auto's

De komst van de zelfrijdende auto’s zal één van de belangrijkste maaksectoren ter wereld, de auto-industrie, volledig op zijn kop zetten. Het zal een miljardenmarkt worden. Autofabrikanten die de boot missen bij deze transformatie, zullen het moeilijk krijgen. En bedrijven die inspelen op deze ontwikkeling, kunnen heel interessant worden. Het moederbedrijf van Google, Alphabet, steekt al jaren veel energie (en dollars) in de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Dat geldt ook voor een aantal autoproducenten, waaronder Tesla, Ford en Daimler. Met de ontwikkeling van de zelfrijdende auto ontstaat een geheel nieuwe markt voor bedrijven die geavanceerde chips maken. Ook specialistische software-ontwikkelaars, sensoren- en kaartenmakers spinnen garen bij deze nieuwe miljardenmarkt.

 • Het Amerikaanse consultancybureau McKinsey voorspelt dat van de nieuwe voertuigen die in 2030 zullen worden verkocht 15% volledig autonoom zal zijn. 
   
 • De Amerikaanse chipfabrikant NVIDIA en General Motors, de grootste autofabrikant ter wereld, verwachten dat volledig autonome voertuigen vóór 2022 op de openbare weg zullen rijden. Volkswagen verwacht dat de eerste zelfrijdende auto’s volgend jaar al, in 2019, op de markt zullen verschijnen. 
   
 • Ook de transportsector speelt volop in op deze transformatie. Deutsche Post DHL Group ontwikkelt in samenwerking met NVIDIA zelfrijdende vrachtwagens die naar verwachting in 2019 de weg op gaan. En onder andere Volvo en Daimler zijn betrokken bij de ontwikkeling van volledig zelfstandig rijdende lange afstandtrucks die over 5 à 10 jaar de weg op gaan.     

Blockchain

 

Blockchain is vooral bekend geworden omdat het de basis vormt van cryptovaluta zoals de bitcoin.

Maar blockchain is veel meer dan dat. Blockchain is een soort digitaal logboek, waarin niet kan worden geknoeid. Daarmee biedt het zekerheid bij zakelijke transacties. Blockchain wordt al gebruikt in de financiële sector, de gezondheidszorg, de logistiek en de verzekeringswereld.

 • Allied Market Research verwacht dat de waarde van de blockchainmarkt over de periode 2017-2023 met gemiddeld 57,6% per jaar zal groeien. 
   
 • International Data Corporation verwacht dat de omzet in de blockchainmarkt met gemiddeld 73,2% zal groeien. Deze verwachting is afgegeven over de periode 2017-2022. 
   
 • Business Wire is nog wat optimistischer: dit bureau heeft over de periode 2017-2022 de gemiddelde jaarlijkse groei op 79,6% geprognosticeerd. 

Gezondheid en Zorg

Gezondheid en zorg zullen de komende decennia steeds belangrijker worden. In de komende 30 jaar zal het aantal 65-plussers in de westerse wereld verdubbelen. Dat zal leiden tot een groeiende vraag. Het aantal ziekenhuisdagen van mensen boven de 65 jaar is bijvoorbeeld 3 maal zo hoog als gemiddeld. Innovaties zullen de komende jaren een belangrijke rol spelen bij het beheersbaar houden van de uitgaven op het gebied van de gezondheidszorg.

Fintech

Fintech verovert steeds meer marktaandeel op de bestaande banken en verzekeraars. Vooral op het terrein van betalen en kredietverstrekking, de 2 belangrijkste fundamenten van de meeste banken.

Door gebruik te maken van moderne technologie weten fintechbedrijven vaak innovatieve producten en diensten te realiseren die beter aansluiten bij de wensen van de consument. De fintech-sector heeft de wind dan ook vol in de zeilen.

 • Over de periode 2018 - 2022 verwacht het Britse onderzoeksbureau Statista dat de fintech-sector met gemiddeld 13,5% per jaar zal groeien.