De 15 sectoren waarin het fonds momenteel belegt

 

 

     

Duurzame energie

Duurzame energie is een snel groeiende sector die steeds belangrijker wordt, bijvoorbeeld om de klimaatverandering te bestrijden. Hier zijn enkele belangrijke ontwikkelingen binnen dit thema: 

 • Statista verwacht dat de wereldwijde duurzame energiemarkt zal groeien tot circa $2 biljoen in 2030.
   
 • Grand View Research: Volgens Grand View Research zou de wereldwijde duurzame energiemarkt naar verwachting groeien met een samengestelde jaarlijkse groeisnelheid (CAGR) van 16,9% van 2023 tot 2030.
     
 • Groei van zonne- en windenergie: De kosten van zonne- en windenergie zijn aanzienlijk gedaald, wat heeft geleid tot een toename van de adoptie van deze technologieën. 
   
 • Overheidsbeleid en regelgeving: Overheidsbeleid speelt een cruciale rol in de adoptie van duurzame energie. Overheidsstimulansen en regelgevingskaders, zoals de inzet voor netto nul emissies, kunnen de vraag naar duurzame energie stimuleren.

3D-printing

3D-printen is een technologie die snel evolueert en een breed scala aan industrieën beïnvloedt. Hier zijn enkele belangrijke ontwikkelingen binnen dit thema die relevant zijn voor beleggers:

 • Markets and Markets voorspelt dat de 3D-printing markt zal groeien van $15 miljard in 2023 naar $34,5 miljard in 2028, met een samengestelde jaarlijkse groeisnelheid (CAGR) van 18,1% tijdens de voorspellingsperiode.
   
 • Allied Market Research voorspelt dat de wereldwijde 3D-printing markt zal groeien tot $94 miljard in 2030, met een CAGR van 22,1% van 2021 tot 2030.
   
 • Industriële toepassingen: Bedrijven in sectoren zoals luchtvaart, auto's en medische apparatuur maken steeds meer gebruik van 3D-printen voor het vervaardigen van onderdelen. Dit kan de productie-efficiëntie verhogen en kosten besparen. Bedrijven zoals 3D Systems en Stratasys, die industriële 3D-printers en -diensten aanbieden, kunnen hiervan profiteren.
   
 • Gezondheidszorg: 3D-printen wordt steeds vaker gebruikt in de gezondheidszorg, voor het maken van aangepaste protheses, tandheelkundige implantaten, en zelfs voor het onderzoek naar bioprinting van organen. Een bedrijf zoals Materialise is hier een belangrijke speler.

Biotech

Biotechnologie is een dynamisch en snelgroeiend veld dat een grote invloed kan hebben op sectoren zoals gezondheidszorg, landbouw en milieu. Hier zijn enkele belangrijke ontwikkelingen binnen dit thema die relevant zijn voor beleggers:

 • Grand View Research schat de waarde van de wereldwijde biotech-markt in 2022 op circa $1370 miljard en verwacht dat deze zal groeien met een samengestelde jaarlijkse groeisnelheid (CAGR) van 14% van 2023 tot 2030. 
   
 • Innovatie in geneesmiddelenontwikkeling: Biotechbedrijven spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en therapieën. Dit omvat alles van kankerimmunotherapieën tot gentherapieën en gepersonaliseerde geneeskunde. Bedrijven zoals Gilead Sciences, Biogen en Regeneron zijn belangrijke spelers in deze ruimte.
   
 • Genetische bewerking: Technologieën zoals CRISPR hebben het potentieel om de medische wetenschap te revolutioneren door het mogelijk te maken genen te bewerken om ziekten te behandelen. Een bedrijf zoals CRISPR Therapeuticsis is een pionier op dit gebied.
   
 • Biofarmaceutica: De ontwikkeling en productie van biologische geneesmiddelen, zoals antilichamen en vaccins, is een belangrijk aandachtsgebied in de biotechsector. Bedrijven zoals Amgen, Moderna en BioNTech zijn actief in deze ruimte.

Robotica

Robotica is een snelgroeiend veld dat grote veranderingen kan veroorzaken in verschillende industrieën, van productie tot gezondheidszorg. Hier zijn enkele belangrijke ontwikkelingen binnen het thema 'Robotica' die relevant zijn voor beleggers:

 • Allied Market Research voorspelt dat de wereldwijde robotica-technologiemarkt zal groeien tot $189 miljard in 2027, met een samengestelde jaarlijkse groeisnelheid (CAGR) van 13,5% van 2020 tot 2027.
   
 • Groei in industriële automatisering: Veel bedrijven investeren in robots om hun productieprocessen te automatiseren en de efficiëntie te verbeteren. Fabrikanten van industriële robots, zoals ABB en Fanuc, kunnen profiteren van deze trend.                                                         
       
 • Medische robotica: Robots worden steeds vaker gebruikt in de gezondheidszorg, van chirurgische assistenten tot robots voor patiëntenzorg. Dit biedt mogelijkheden voor bedrijven zoals Intuitive Surgical, dat leidend is in robotgestuurde chirurgie.
   
 • Consumentenrobotica: Robotstofzuigers, grasmaaiers en speelgoedrobots worden steeds populairder. Bedrijven zoals iRobot, dat de Roomba-stofzuiger produceert, kunnen profiteren van deze groeiende markt.

Artificial Intelligence

Net als de doorbraak van internet, nu zo’n 30 jaar geleden, zal Artificial Intelligence gaan zorgen voor hele grote veranderingen.


Volgens analisten staat Artificial Intelligence (AI) aan de vooravond van een enorme groei. AI gaat er voor zorgen dat bedrijven en organisaties veel efficiënter worden waardoor de kwaliteit van de dienstverlening zal verbeteren. Bovendien zal AI veel simpele taken overnemen.

 • De analisten van Fortune Business Insights voorzien een groei van de waarde van de AI-markt van $515 miljard in 2023 naar een waarde van $2025 miljard in 2030. Een groei van gemiddeld ruim 21% per jaar.
   
 • Het consultancybureau Markets and Markets voorspelt een groei van de AI sector van ruim 36% tot 2027.
   
 • Volgens Goldman Sachs zullen in de toekomst een kwart van de werktaken door AI vervangen kunnen worden. Wereldwijd zijn dit 300 miljoen banen.

Medische apparaten

De medische apparatenindustrie is een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorgsector en is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en productie van een breed scala aan producten ontworpen om de menselijke gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren.

 • Volgens Markets and Markets was de wereldwijde markt voor medische apparatuur 612,7 miljard dollar in 2020 en wordt verwacht dat deze zal groeien tot 868,5 miljard dollar in 2025, met een samengestelde jaarlijkse groeisnelheid (CAGR) van 6,0%. 
   
 • Volgens Grand View Research zal de wereldwijde markt voor medische apparatuur naar verwachting groeien met een samengestelde jaarlijkse groeisnelheid (CAGR) van 5,5% van 2021 tot 2028. 
   
 • Groeiende vraag: De wereldwijde vraag naar medische apparaten blijft sterk. Deze groei wordt aangedreven door factoren zoals vergrijzing van de bevolking, toenemende prevalentie van chronische ziekten, en technologische vooruitgang.
   
 • Technologische innovatie: Technologische innovatie is een belangrijke groeimotor in de medische apparatenindustrie. Dit omvat de ontwikkeling van draagbare en op afstand bestuurbare apparaten, verbeteringen in diagnostische beeldvorming, de groei van telemedicine, en de integratie van kunstmatige intelligentie en big data in de gezondheidszorg.

Social Media

Social media is een belangrijk thema voor beleggers, omdat het een grote invloed heeft op de manier waarop consumenten en bedrijven met elkaar communiceren. Hier is een overzicht van relevante ontwikkelingen binnen dit thema:

 • Statista voorspelt dat het aantal wereldwijde social media gebruikers zal stijgen van 4,3 miljard in 2021 tot ongeveer 6 miljard in 2027.
   
 • Grand View Research voorspelt dat de wereldwijde social media management markt een samengestelde jaarlijkse groeisnelheid (CAGR) van 13,7% zou hebben van 2021 tot 2028.
   
 • Groei van grote social media platforms: Grote platforms zoals Meta (Facebook), Twitter, Snapchat en Pinterest zijn blijven groeien, zowel qua gebruikersaantallen als financieel. Beleggers in deze aandelen kunnen profiteren van hun groeiende advertentie-inkomsten en toenemende dominantie in het digitale medialandschap.
   
 • Monetisering van sociale media: Naarmate sociale media platforms groeien, zoeken ze naar nieuwe manieren om inkomsten te genereren. Dit omvat abonnementsdiensten, e-commerce integraties, gesponsorde inhoud en het verkopen van gebruikersgegevens. Beleggers moeten letten op bedrijven die succesvol zijn in het monetiseren van hun gebruikersbestand.

Internet of Things

Het Internet of Things (IoT) is een belangrijk technologisch thema dat de manier waarop we leven en werken kan transformeren. Het verwijst naar de verbinding van fysieke apparaten - van auto's tot koelkasten tot industriële machines - met het internet om gegevens te verzamelen, te delen en te analyseren.

 • Volgens Statista zal het aantal IoT-apparaten wereldwijd naar verwachting groeien van 30,7 miljard in 2020 naar 75,4 miljard in 2025.   
                                                              
 • Allied Market Research voorspelt dat de wereldwijde IoT-markt zal groeien tot $4422 miljard in 2030, met een CAGR van 19,7% van 2021 tot 2030.
   
 • Industriële IoT: Hoewel veel mensen bekend zijn met consumenten-IoT-apparaten zoals slimme thermostaten of fitnesstrackers, is industriële IoT - het gebruik van IoT in productieomgevingen, energie, transport en andere industrieën - een enorm groeigebied.
   
 • 5G en IoT: De uitrol van 5G-netwerken zal waarschijnlijk de adoptie van IoT versnellen, omdat het hogere snelheden en lagere latentie biedt die nodig zijn voor vele IoT-toepassingen.

Cyber security

Cybersecurity is een steeds belangrijker thema geworden in het digitale tijdperk. Met een toenemende afhankelijkheid van technologie, groeit ook de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke groei en ontwikkeling in de cybersecurity-sector.

 • Statista verwacht dat de wereldwijde cyberbeveiligingsmarkt zal groeien van ongeveer $167 miljard in 2020 naar meer dan $266 miljard in 2027.
   
 • Allied Market Research voorspelt dat de wereldwijde cyberbeveiligingsmarkt zal groeien tot $479 miljard in 2030, met een samengestelde jaarlijkse groeisnelheid (CAGR) van 9,5% van 2021 tot 2030.
   
 • Groeiende vraag: Naarmate meer bedrijven digitaal transformeren, neemt de vraag naar cybersecurity-diensten toe. Dit wordt verder versterkt door de toename van cyberaanvallen en de groeiende bewustwording van de risico's.
   
 • Cloud security: Met de overgang naar de cloud is beveiliging in de cloud een belangrijk aandachtsgebied geworden. Bedrijven investeren in oplossingen om hun cloudgebaseerde systemen en gegevens te beveiligen.

Zelfrijdende auto's

Zelfrijdende auto's hebben het potentieel om de transportsector aanzienlijk te transformeren. Hier zijn enkele belangrijke ontwikkelingen binnen dit thema die relevant zijn voor beleggers:

 • Statista verwacht dat de wereldwijde markt van zelfrijdende auto's zal groeien van ongeveer $27 miljard in 2021 tot bijna $62 miljard in 2026.
   
 • Allied Market Research voorspelt dat de wereldwijde markt van autonome voertuigen zal groeien tot $2162 miljard in 2030, met een CAGR van 40,1% van 2021 tot 2030.
   
 • Technologische vooruitgang: Bedrijven als Alphabet’s Waymo en Tesla zijn koplopers in de ontwikkeling van autonome rijtechnologie. De technologische vooruitgang en de groei van deze bedrijven kunnen een positieve invloed hebben op hun aandelenkoersen.
   
 • Auto- en onderdelenfabrikanten: Traditionele autofabrikanten zoals General Motors, Ford, en Daimler zijn ook betrokken bij de ontwikkeling van autonome voertuigen. Daarnaast kunnen leveranciers van auto-onderdelen zoals LIDAR-sensoren en geavanceerde chipsets, zoals Luminar Technologies en NVIDIA, profiteren van de groei in deze sector.

Blockchain

Blockchain-technologie heeft de potentie om vele industrieën te transformeren, van financiën tot logistiek tot gezondheidszorg en nog veel meer.

 • Volgens Markets and Markets was de omvang van de wereldwijde blockchain-markt in 2022 7,2 miljard dollar en verwachten ze dat deze zal groeien tot 94 miljard dollar in 2027, met een CAGR van 66,2% tijdens de voorspellingsperiode.
   
 • Volgens Grand View Research zal de wereldwijde blockchain-technologiemarkt naar verwachting groeien met een samengestelde jaarlijkse groeisnelheid (CAGR) van 87,7% van 2023 tot 2030.
   
 • Decentrale financiering (DeFi): DeFi is een snelgroeiend gebied dat traditionele financiële producten probeert te repliceren in een gedecentraliseerde omgeving op basis van blockchain. Dit omvat leningen, verzekeringen, derivaten, uitwisselingen en meer.
   
 • Supply chain transparantie: Veel bedrijven onderzoeken hoe blockchain kan worden gebruikt om de transparantie en traceerbaarheid in de toeleveringsketen te verbeteren.

Gezondheid en Zorg

Gezondheid en zorg zullen de komende decennia steeds belangrijker worden. In de komende 30 jaar zal het aantal 65-plussers in de westerse wereld verdubbelen. Dat zal leiden tot een groeiende vraag. Het aantal ziekenhuisdagen van mensen boven de 65 jaar is bijvoorbeeld 3 maal zo hoog als gemiddeld. Innovaties zullen de komende jaren een belangrijke rol spelen bij het beheersbaar houden van de uitgaven op het gebied van de gezondheidszorg.

Fintech

Fintech, een combinatie van de woorden 'financieel' en 'technologie', verwijst naar het gebruik van technologie om financiële diensten te leveren. Het veld is sterk gegroeid in het afgelopen decennium, en deze groei lijkt niet te vertragen.

 • Volgens Grand View Research zal de wereldwijde fintech-markt naar verwachting groeien met een samengestelde jaarlijkse groeisnelheid (CAGR) van 23,6% van 2021 tot 2028.
   
 • Digitale betalingen: De trend naar cashless betalen versnelde tijdens de COVID-19 pandemie en toont geen tekenen van vertraging. Mobiele betalingen, digitale portefeuilles en peer-to-peer betaalplatforms groeien snel. Bedrijven zoals PayPal, Square en Adyen zijn leiders in deze ruimte.
   
 • Regtech: Als reactie op de toenemende complexiteit van financiële regelgeving, helpt regtech bedrijven om te voldoen aan regelgevende eisen door middel van technologie.
   
 • Insurtech: Technologie heeft ook een impact op de verzekeringsindustrie, waar startups gebruik maken van data, AI en andere technologieën om processen te stroomlijnen en gepersonaliseerde producten te bieden.