Donald Trump duurzame energie

Donald Trump kreeg onlangs van de leiders van zes van de zeven rijkste industrielanden ter wereld, de G7, een klein college over duurzame energie.

Angela Merkel en de regeringsleiders van Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Japan dachten: als we zakenman Trump nou eens duidelijk proberen te maken dat je met duurzame energie heel veel geld kan verdienen, dan draait hij wel bij als het over klimaatdoelstellingen gaat. Trump liet zich echter – nog – niet overtuigen. Het interessante aan de hele situatie is dat het helemaal niets uitmaakt in hoeverre Trump kan worden overtuigd van de noodzaak van klimaatdoelstellingen of de commerciële mogelijkheden van duurzame energie. Daar kom ik verderop op terug.

Bezorgde reacties omdat Trump uit het klimaatakkoord stapt

Vorige week woensdag, een paar dagen na de topconferentie van de G7 op Sicilië, besloot Trump alsnog uit het Klimaatakkoord te stappen. Dat onder Trumps voorganger Obama eind 2015 in Parijs werd gesloten. Het college van Trumps collega’s op Sicilië had dus niet het gewenste effect. Dat Trump uit het Klimaatakkoord stapt, roept veel bezorgde reacties op. Om heel eerlijk te zijn, maakt het mij eigenlijk niet uit hoe Trump tegen het Klimaatakkoord en de mogelijkheden van duurzame energie aankijkt.

Mooie wereld nalaten 

Dat komt niet omdat ik denk: na mij de zondvloed. Ik heb kinderen, en die gun ik een mooie wereld. Een wereld waarin de CO2-uitstoot sterk is verminderd. Een wereld die we voor de komende generaties zo goed mogelijk doorgeven. Waarom kan het mij dan niet veel schelen dat het college van de 6 regeringsleiders niet aansloeg bij Trump? Omdat ik ervan overtuigd ben dat zij deels wel op het goede spoor zaten met hun betoog: je kunt namelijk heel veel geld verdienen met duurzame energie. Een argument dat zakenman Trump zeker zal gaan aanspreken. Maar misschien onderschatten zelfs Merkel en de anderen die Trump wilden overtuigen de snelheid en kracht van de ontwikkelingen bij duurzame energie. Want waarom zouden ze eigenlijk de moeite nemen Trump te overtuigen?

Kostprijs zonne-energie en windenergie

Dat doet de markt heus zelf wel. Door voortdurende innovaties bij zonne-energie en windenergie daalt de kostprijs bijna maand na maand. Waardoor fossiele energie op steeds meer plekken in de wereld simpelweg op kostprijs wordt weggeconcurreerd. Bedrijven, overheden en particulieren kiezen het liefst voor de goedkoopste kilowatts. Steeds vaker is dat, zoals hierboven al gezegd, duurzaam opgewekte energie. Marktwerking dus. De leiders van de belangrijkste olieproducerende natie ter wereld, Saudi-Arabië, weten dit allang.

Duurzame energie leidend in 2040

De Saudische olieminister Ali al-Naima verwacht dat al in 2040 duurzame energie overal ter wereld het stokje heeft overgenomen van fossiele energie. Daarom zet Saudi-Arabië grootscheeps in op de ontwikkeling van duurzame energie. Om ook in het duurzame energie tijdperk leidend te worden, zoals ze nu leidend zijn in olie. Ook een land als Dubai heef het roer al omgegooid. Het land wil binnen 20 tot 25 jaar op het punt komen dat 75% van de benodigde energie uit duurzame bronnen komt.

Einde van het tijdperk van fossiele energie

De oliemaatschappijen weten ook dat het einde van het tijdperk van fossiele energie snel nadert. Shell-topman Ben van Beurden bijvoorbeeld zei enkele maanden geleden dat Shell veel meer in duurzame energie wil gaan doen. Shell wil zelfs een leider in die sector worden. Dat betekent dus een volledige transformatie tot duurzaam energiebedrijf. Of ze de omslag tijdig maken is een tweede. Er zijn immers genoeg gespecialiseerde duurzame energiebedrijven. Die veroveren dag na dag meer marktaandeel. Er zijn nu ook al plannen om overbodige olie- en gasplatforms te gaan koppelen aan bestaande en toekomstige windparken op zee.

Miljarden in duurzame energie

Hiermee kunnen overschotten windenergie op de platforms opgeslagen worden. Op een later tijdstip, bijvoorbeeld als het niet waait, kan die opgeslagen energie dan worden geleverd.

Ook de grote Amerikaanse zakenbanken, zoals Goldman Sachs, weten al jaren hoe de hazen lopen. Deze financiële grootmachten investeren miljarden dollars in duurzame energie. Vanwege het rendement. Er wordt nu jaarlijks wereldwijd $350 tot $400 miljard geïnvesteerd in duurzame energie. En dat bedrag stijgt ieder jaar. De markt ‘regelt’ dus zelf al de overstap naar duurzame energie.

Investeren in duurzame energie vanwege het rendement

Duurzaam wint het dus van fossiel. Het zal misschien nog 20-25 jaar duren, maar dan is alle energie duurzaam. Daarom boeide het Klimaatakkoord van Parijs niet zo heel erg. En daarom vind ik het vooral vermakelijk dat Merkel en de andere regeringsleiders Donald Trump college gaven over geld verdienen met duurzame energie. Het gaat namelijk al lang niet meer om commerciële ‘potentie’ van duurzame energie. Maar om, zoals ik al zei, pure marktwerking.

Een prettig voortuitzicht. Zeker voor de generaties na ons! En Trump zal het snel gaan snappen. Sterker nog, waarschijnlijk gaat hij in de toekomst in duurzame energie investeren. Vanwege het rendement.

Robert Schuckink Kool, Bright New World