technologiebedrijven en techaandelen

Links en rechts om me heen hoor ik steeds vaker dat het na jarenlange koersstijgingen wel eens ’over en uit’ kan zijn voor de techsector. Immers, de laatste tijd staan de koersen van techbedrijven onder druk. Maar ik denk niet dat het ‘over en uit is’ voor tech. 

Sommigen refereren zelfs aan de dotcombubble van rond de millenniumwisseling. Maar die dotcombedrijven waren allemaal start-ups, met nauwelijks geld in kas en veelal niet goed geleid. Als je dat vergelijkt met de gevestigde techbedrijven nu. Die hebben enorme en groeiende omzetten en zijn vaak heel winstgevend. Sommige van die bedrijven, zoals Amazon, Apple en Facebook, zwemmen werkelijk in het geld. Ze worden ook vaak heel goed geleid. Met een open oog voor waar de kansen liggen. Inmiddels zijn zelfs 7 van de 10 grootste bedrijven ter wereld qua beurswaarde techbedrijven. Dat zijn ondernemingen als ‘de Amerikanen’ Apple, Amazon, Alphabet en Facebook. Maar ook de Chinese ondernemingen Tencent en Alibaba zijn gevestigde techondernemingen. Actief in social media, e-commerce, online gaming, smartphones. 

Groei social media

De groei is bij tech bovendien hoog. Als ik even robotica, 3D-printing en Internet of Things erbij pak: een gemiddelde groei de komende jaren van respectievelijk 23%, 25% en eveneens 25%. En dan heb ik nog de meer conservatieve inschattingen van onderzoeksbureaus genomen. Ook social media is een groeimarkt. Het aantal social mediagebruikers stijgt de komende jaren. Maar vooral de inkomsten groeien hard. Omdat de advertentie-inkomsten maar blijven stijgen. Social mediabedrijven kunnen immers veel gerichter dan kranten en televisiezenders advertenties bij specifieke doelgroepen krijgen. Daarom denk ik ook dat het nu bekritiseerde Facebook weer snel zal opveren. Want adverteerders zullen Facebook echt niet opeens de rug gaan toekeren. Adverteren bij dit sociale netwerk is en blijft immers heel effectief voor bedrijven.

Versnelling groei technologiebedrijven

Bovengemiddelde tot heel hoge groei is een belangrijk kenmerk van tech. Daarnaast zie je bij tech vaak ook nog eens versnelling van de groei. Dat is ook wel logisch. Want een aantal factoren versterken elkaar: steeds krachtiger en snellere computerchips, toenemende verfijning van big data-analyse, grotere materiaalkennis. Wat weer kan leiden tot bijvoorbeeld de ontdekking van beter geleidende materialen, waarmee snellere computerchips en betere zonnecellen mogelijk worden. Ook maken steeds betere computerchips nu nieuwe ontwikkelingen als de zelfrijdende auto en steeds meer blockchaintoepassingen mogelijk. En deze ontwikkelingen, die ook weer zeer hoge groeicijfers kennen, zullen weer andere ontwikkelingen en innovaties in gang zetten. Het is een vliegwiel.

Spotify naar de beurs (I)

Ik denk daarnaast dat de recente en zeer succesvolle beursgang van de Zweedse muziekdienst Spotify in New York een krachtig signaal was. Beleggers nemen heus wel eens winst op tech. Maar ze zien ook dat Spotify weer typisch zo’n techbedrijf is dat alle eigenschappen heeft die ze graag zien: hoge groei, een groot marktaandeel, stijgende omzet. De enorme kracht van de techsector is dus onaangetast. Het is niet ‘over en uit’. Sterker nog, dit is pas het begin. Want het gaat echt steeds sneller. 

Robert Schuckink Kool, Bright New World

(I)    Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool, hoofd research bij Wijs & van Oostveen Fund Management B.V., de beheerder van Bright New World. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.