Tech dendert door
07-11-2017De aandelen van grote techbedrijven als Amazon, Alphabet, Intel en Microsoft stijgen al langere tijd. Record na record wordt gebroken. Die koersstijgingen komen niet uit de lucht vallen. Gezien de ontwikkelingen bij die bedrijven en hun goede resultaten kan ik de stijgende koersen heel goed te begrijpen.
De omzetten en winsten van veel van deze bedrijven stijgen namelijk voortdurend. Groei en stijgende winstgevendheid gaan dus hand in hand met stijgende koersen. Een logische gang van zaken. Dat ik de logica hiervan even benoem, is minder voor de hand liggend dan het lijkt. Want er is een periode geweest dat dit heel anders lag. Een periode die beleggers die al langer meelopen zich vaak nog goed kunnen herinneren. De befaamde of misschien beter gezegd beruchte internetbubbel. Die begin van dit millennium uit elkaar barstte.
Dot-com bedrijfjes
Kenmerkend voor die periode was de snelle opkomst van vele internetbedrijfjes, de zogenaamde dot.com-bedrijfjes. Door een combinatie van snel stijgende koersen van aandelen, grootschalige beursspeculatie door particuliere beleggers en makkelijk verkrijgbaar investeringskapitaal ontstond een euforische stemming. Oude economische wetmatige zekerheden waarbij omzet, winst, groei en groeiverwachting in onderlinge samenhang worden bezien, werden opzij geschoven De meesten dot.com-ondernemers hadden bovendien nauwelijks ondernemerscapaciteiten. Ook een solide ondernemingsplan ontbrak nogal eens. Winst werd er door die bedrijfjes sowieso helemaal nog niet gemaakt. De koersen van de dot.com-bedrijven daalden uiteindelijk in korte tijd met vele tientallen procenten. Veel van deze bedrijven gingen ook failliet. Bovendien veroorzaakte het barsten van de zeepbel een wereldwijde lichte recessie, die onverwacht langdurig was in de meeste westerse landen. De situatie bij de huidige hausse van techaandelen is totaal anders.
Dikke portemonnees techbedrijven
Terwijl 18 jaar geleden er vooral hoop was dat de dot.com-bedrijfjes ooit geld zouden verdienen, wordt er door de meeste techbedrijven nu winst gemaakt. Al jaren lang. Sommige van deze techbedrijven verdienen zelfs bakken met geld. Qua beurswaarde behoort een aantal van de grote techbedrijven inmiddels tot de grootste ter wereld. Ook zijn de waarderingen op de beurs van deze bedrijven heel redelijk, gezien hun winstgevendheid. Volkomen anders dus dan de dot.com-bedrijven van rond de millenniumwisseling. Bovendien hebben de grote techbedrijven zulke hoeveelheden cash ‘op de plank liggen’ dat ze makkelijk ook andere markten kunnen betreden. Zoals Amazon een aantal maanden geleden deed met de miljardenaankoop van de Amerikaanse gezonde voeding winkelketen Whole Foods. Waardoor over de hele wereld beursgenoteerde winkelketens in koers daalden. Want als Amazon de enorme hoeveelheid data waarover ze beschikt combineert met thuisbezorging van dagelijkse boodschappen kunnen ze het winkelketens heel lastig gaan maken. Maar ook Alphabet en Google kunnen met hun welgevulde portemonnees kansrijke bestaande of nieuwe markten gaan domineren. Zo zullen deze twee bedrijven zich naar verwachting gaan storten op de zelfrijdende auto. Ook zullen ze, verwachten veel analisten, steeds meer bankdiensten gaan aanbieden in de nabije toekomst. Zoals de Chinese internetbedrijven als Alibaba en Tencent.
Verdere koersstijgingen techaandelen
De belangrijkste beursgenoteerde techbedrijven van nu zijn dus uit een volkomen ander hout gesneden dan de dot.com-bedrijfjes van rond de millenniumwisseling. De techbedrijven zijn vaak winstgevend tot zelfs enorm winstgevend. En ze zijn op de beurs redelijk gewaardeerd. Verder kunnen de grootste van deze bedrijven met de enorme bergen cash die ze genereren makkelijk andere markten betreden. En daar het spel veranderen. Het enige dat vergelijkbaar is met de dot.com-periode is dat nu ook weer groei het kernwoord is. Het bijzondere van deze tijd is echter dat de meeste grote techbedrijven hard blijven groeien, terwijl ze al zo groot zijn. Zo groeien bijvoorbeeld Amazon en Facebook, beurswaarde respectievelijk $535 miljard en $522 miljard, jaarlijks met circa 30% en 45%. Ook voor de komende jaren wordt weer veel groei verwacht voor de grote techbedrijven.* Het zou mij niet verbazen als in lijn met die groeicijfers de koersen van de grote techbedrijven blijven doordenderen.
Robert Schuckink Kool, Bright New World
*Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool, hoofd research bij Bright New World. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.