Twee surfers zijn in problemen geraakt in zee vlak voor de kust van Australië. De kustwacht snelt niet uit met een boot, maar met een drone.

Precies tussen de twee surfers dropt de drone een soort reddingsvlot dat zichzelf direct opblaast als het met water in contact komt. De mannen klampen zich direct vast aan het vlot. Duur van de reddingsactie, 70 seconden. Een stuk sneller dan de 7 minuten die een reddingsactie met een uitvarende boot zou duren. Science fiction? Nee, dit gebeurde vorige maand. De eerste reddingsactie ooit van een kustwacht met een drone.

Reddingsdrone in zwembaden

Maar ook in zwembaden verdrinken helaas nog altijd mensen. De badmeester kan niet alles zien en in de gaten houden. Studenten van de TU Eindhoven ontwikkelden de reddingsdrone Blue Jay, Engels voor blauwe gaai. Maar hoe werkt het? De drone herkent de specifieke, ongecoördineerde bewegingen die iemand die dreigt te verdrinken maakt. De drone ‘ziet’ wanneer iemand in moeilijkheden is in het water. De drone gaat dan boven de drenkeling hangen en laat een alarm afgaan. De badmeester kan dan direct ingrijpen.