Steeds meer drijvende zonnepanelen
07-06-2019Zonne-energie is aan een enorme opmars bezig. Daarbij worden ook steeds vaker drijvende zonnepanelen ingezet. Het voordeel is de extra ruimte die het water biedt. En dat op water drijvende zonnepanelen gekoeld worden. Waardoor de capaciteit van de cellen nog toeneemt.
Bovendien leveren drijvende panelen niet alleen meer stroom op dan panelen op het land, ze hebben als bijkomend voordeel dat ze de verdamping van het water tegengaan. Op die manier kunnen ze overmatige verdamping in droge gebieden tegengaan. Wereldwijd zie je dan ook het aantal drijvende zonneparken toenemen. In Thailand bijvoorbeeld is onlangs een 45 MW-systeem – genoeg voor circa 15.000 huishoudens – op een stuwmeer geïnstalleerd. In Singapore komt een zonnepark in zee. China heeft al diverse drijvende zonne-energiesystemen.
73.500 zonnepanelen in Andijk
Het Nederlandse Andijk krijgt binnenkort een wel heel bijzonder drijvend zonne-eiland. Het wordt niet alleen een van de grootste zonne-eilanden ter wereld. Dankzij een draaisysteem van het Nederlandse bedrijf Floating Solar volgen de panelen de zon. En daarmee wordt dit het grootste zonvolgende systeem ter wereld. De 73.500 zonnepanelen worden verdeeld over 15 ronde eilandjes van elk 140 meter doorsnee. Die drijven straks op een spaarbekken van het waterleidingbedrijf PWN. Samen hebben die een vermogen van 22,6 MW. Maar omdat ze op het water gekoeld worden en de hele dag met de zon meedraaien – altijd maximale instraling – wordt de opbrengst nog circa 30% hoger. Genoeg voor bijna tienduizend huishoudens. In dit geval zal PWN, dat voor drinkwater zorgt en aan natuurbeheer doet, de energie zelf benutten. PWN, dat pompen en andere installaties heeft die veel stroom verbruiken, wil de eigen CO2-uitstoot zo klein mogelijk maken.
Hieronder een video van het nu grootste drijvende zonnepark ter wereld, in China: