Het worden spannende jaren voor beleggers
03-01-2018De komende vijf jaren beloven spannende beleggingsjaren te worden. Er zijn zoveel dingen gaande en er staat zoveel op stapel dat voor beleggers belangrijk kan zijn. Ik denk zelfs dat de komende jaren de spannendste beleggersjaren ooit worden.
Zelfrijdende auto nieuwe miljardenmarkt
Zo maak je als belegger maar zelden een megaverandering zoals de zelfrijdende auto mee. Zelfrijdende auto’s gaan namelijk veel eerder rondrijden dan we aanvankelijk dachten. Volvo levert bijvoorbeeld Uber de komende jaren al duizenden zelfrijdende auto’s. En Deutsche Post DHL Group ontwikkelt nu met de Amerikaanse chipmaker Nvidia zelfrijdende vrachtwagens. Die gaan al in 2019 de weg op. Het wordt een miljardenmarkt. En dat zet uiteraard de auto-industrie helemaal op zijn kop, één van ’s werelds belangrijkste maaksectoren. Met een enorme schil van toeleveranciers eromheen. Reken maar dat je daar als belegger de gevolgen van kan gaan merken in de portefeuille. Autofabrikanten die de boot missen bij deze transformatie gaan het heel moeilijk krijgen. Autofabrikanten die de goede keuzes maken, kunnen enorm interessante beleggingen zijn de komende jaren. Er ontstaat ook een heel nieuwe markt erbij voor bedrijven die geavanceerde chips maken. Zoals Nvidia. Ook specialistische softwaremakers als het Amerikaanse ANSYS en sensorenmakers spinnen garen bij deze nieuwe miljardenmarkt. (I)
Technologische ontwikkelingen steeds sneller
Het is niet alleen een totaal nieuwe markt, zoals de zelfrijdende auto, waar je als belegger de komende jaren heel veel van kan verwachten. Voor beleggers zit het spannende er nou juist in dat de technologische ontwikkelingen over de hele linie steeds sneller gaan. Cloud computing, Big Data, het Internet of Things, robotica, 3D-printing, kunstmatige intelligentie, biotech. Allemaal ontwikkelingen en sectoren die enorm groeien. Die elkaar bovendien vaak ook versterken. En waar je als belegger een graantje van mee kan pikken. Omdat groei en rendement nu eenmaal bij elkaar horen. Ik licht bijvoorbeeld robotica eruit.
PostBot
Beleggers werden afgelopen jaar al als een magneet aangetrokken door beursgenoteerde roboticabedrijven. Maar eigenlijk is de roboticarevolutie nog maar net begonnen. Dus voor beleggers zit er volgens vele analisten nog veel meer in het vat. Natuurlijk staan in fabrieken over de hele wereld al veel robots. Ook bij distributiecentra van online shopping-bedrijven zien we volop robots. Overigens is bij die fabrieken en distributiecentra nog heel veel ruimte voor verdere groei van robotica. Maar robotica is veel breder dan robots voor de maakindustrie. Zo komt de markt voor robots in de zorg en als assistent voor thuis pas de komende jaren echt op gang. Extra kansen dus nog voor beleggers. Deutsche Post DHL bijvoorbeeld voerde onlangs een test uit met de zogeheten PostBot. Deze robot kan maximaal 150 kilogram dragen en volgt met behulp van sensoren de postbode automatisch. Dergelijke co-bots, slimme en veilige robots, zullen we overal zien opduiken de komende jaren. In de zorg zullen ze zorgmedewerkers ondersteunen bij zware taken, zoals ouderen in en uit bed tillen. In Japan, dat vooroploopt met robotica, zie je ze al veel in de zorg. En als assistent bij mensen thuis. Bij robotica speelt ook het Internet of Things, IoT een belangrijke rol. Ook zo’n heel snelgroeiende ontwikkeling.
Kansen voor beleggers bij Internet of Things
Dit jaar zal er volgens onderzoeksbureau IDC ruim $772 miljard aan IoT worden uitgegeven, 15% meer dan in 2017. Kansen dus weer voor beleggers. Ik begrijp trouwens wel dat voor veel beleggers deze sector soms lastig te doorgronden is. In essentie bestaat IoT uit talloze apparaten en machines die uitgerust zijn met gespecialiseerde chips en sensoren. Moderne auto’s bijvoorbeeld zitten er vol mee. Daarmee kunnen die ‘things’ enorme hoeveelheden data verzamelen, die kunnen worden geanalyseerd. Een enorme groeimarkt. Bedrijven als de Amerikaanse sensorenfabrikant Sensata en de eveneens Amerikaanse producent van geavanceerde computerchips Silicon Laboratories Inc. profiteerden de afgelopen jaren al van de groei van IoT. Ook de komende jaren verwacht ik er veel van. Het aantal toepassingen van IoT is namelijk enorm groot, bijna oneindig. Bijvoorbeeld medische toepassingen. Hart- en diabetespatiënten worden nu al op afstand gemonitord. Waardoor artsen en zorgverleners veel adequatere zorg kunnen verlenen. De komende 5 jaar zullen we in de gezondheidszorg steeds meer van die toepassingen zien. Zoals slimme apparaatjes als de Onköl, dat bijvoorbeeld hartslag en bloeddruk in de gaten houden en doorgeven naar familieleden en zorgverleners. Met dat soort IoT-toepassingen kan de rap groeiende groep ouderen langer en veiliger thuis blijven wonen. (I)
Oplettend
Ik doe hier slechts een greep uit de technologische ontwikkelingen die de komende jaren in een verdere groeiversnelling zullen komen. Ontwikkelingen waardoor beursgenoteerde bedrijven uit sectoren zoals robotica, IoT, 3D-printing en biotech vol de wind in de zeilen krijgen. Maar er is ook een andere kant van de technologische revolutie. Ik besteedde daar recent al 3 columns aan. Als er zoveel verandert, worden doorgaans ook bestaande bedrijven en sectoren geraakt. Wees daarom als belegger niet alleen alert op de sectoren en bedrijven die de komende jaren de wind vol in de zeilen krijgen. Maar signaleer ook welke achteropraken. Dat het spannend wordt de komende jaren, staat in ieder geval vast.
Robert Schuckink Kool, Bright New World
(I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool, hoofd research bij Bright New World. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.