De Britse startup Babylon Health heeft een app ontwikkeld die op kennis beter scoort dan artsen. De app maakt het Britse huisartsenexamen een stuk beter dan de gemiddelde score die artsen boeken! Heel bijzonder, vind ik.

De app werkt heel eenvoudig. U en ik kunnen simpelweg vragen en symptomen invoeren in de app. En vervolgens rolt er een diagnose uit. State-of-the-art technologie. De app is zo goed door de combinatie van heel veel medische data en kunstmatige intelligentie. Big data en kunstmatige intelligentie ontwikkelen zich stormachtig en zijn innig met elkaar verbonden. Want hoe meer data, hoe slimmer de verbanden die kunstmatige intelligentie kan leggen. Daar liggen enorme kansen. Ook grote bedrijven in Silicon Valley in de VS duiken nu op de gezondheidszorg.

PillPack

Zo nam bijvoorbeeld Amazon heel recent voor circa $1 miljard de innovatieve online apotheek PillPack over. PillPack zendt medicijnen in gepersonaliseerde strips – bijvoorbeeld meerdere pillen per datum voor verschillende aandoeningen in een strip – naar klanten. Amazon zal het vast niet laten bij deze overname. Ik verwacht dat Amazon de komende jaren nog meer innovatieve gezondheidszorg-bedrijven zal overnemen. Een andere technologiegigant, Apple, heeft eigenlijk alles in huis om de gezondheidszorg slimmer en efficiënter te maken. Het bedrijf beschikt over enorm veel data: omdat de health- en gezondheidsapps van Apple een schat aan informatie bevatten. Kenners van de medische wereld zeggen dat Apple eigenlijk al het grootste elektronische patiëntendossier ter wereld heeft. Apple heeft inmiddels ook al een aantal apps ontwikkeld waarmee ziekenhuizen efficiënter kunnen werken. Daarmee beschikken artsen bijvoorbeeld continu over belangrijke patiëntgegevens. Apple claimt dat zorgteams dankzij de Apple-apps zorgvuldiger en efficiënter communiceren.

Google

En Google is via een dochterbedrijf ook al op de gezondheidszorg gedoken. Een van de proefprojecten van het bedrijf is een smart watch die bij mensen met de ziekte Parkinson allerlei lichaamsfuncties meet. Het Radboudumc in Nijmegen doet mee aan die proef. En dit is maar een kleine greep uit de stormachtige opmars van technologie in de gezondheidszorg.

Gigantische markt

Uiteraard begrijp ik waarom Silicon Valley op de gezondheidszorg duikt. Het is namelijk een gigantische markt. In de VS alleen al gaat het om circa $2700 miljard jaarlijks. En in Nederland gaat ieder jaar € 96 miljard in deze sector om. Silicon Valley wil daarvan graag een graantje meepikken. En dat gaat gebeuren ook. Waarmee deze bedrijven een nieuwe pijler hebben om hun bovengemiddelde groei de komende jaren tot zelfs decennia te waarborgen. Dat is mooi voor de beleggers in deze ondernemingen. Tevens gaat hiermee de gezondheidszorg een nieuwe fase in: slimmer en sneller. En daar profiteren we uiteindelijk allemaal van.

Robert Schuckink Kool, Bright New World