Duurzamer en leuker. En nog sneller en goedkoper ook. Het kan met 3D-geprinte woningen! De eerste 3D-geprinte huizen ter wereld die daadwerkelijk bewoond gaan worden, komen in Eindhoven. Volgend jaar al. Met complexe vormen.

Het maakt de printer immers niet uit of deze een rechte, schuine of ronde muur moet printen. Als de computer heeft berekend dat het kan, kan de printer het maken. Bijzonder en vernieuwend. Want nu zijn woningen vaak het resultaat van een compromis. Maar met de 3D-printer kan beton in alle gewenste vormen worden geprint.

3 weken bouwen
Beton printen is ook nog eens 10%-20% goedkoper dan gewoon bouwen. Bovendien is het duurzamer, omdat er geen beton verloren gaat bij het bouwen. Nog een voordeel: binnen- en buitenmuren kunnen circa de helft dunner met deze bouwmethode. En het gaat snel! Als er eenmaal op de bouwplaats zelf geprint gaat worden, moet het mogelijk zijn een geprint huis in drie weken gereed te hebben. Wat trouwens ook enorme kansen biedt voor snelle huisvesting in rampgebieden: printers en grondstof er heen en toestanden zoals na de aardbeving in Haïti in 2010 behoren tot het verleden.

Gemeengoed
De bouwsector verwacht dat grootschalig printen van huizen gemeengoed zal worden. Maar dan vooral als combinatie van verschillende technieken en traditionele bouwmethodes. Waarbij je ingewikkelde delen van het huis uit de printer laat rollen.
Hieronder een filmpje over de woningen in Eindhoven: