robotica aandelen

De koersen van robotica-aandelen schieten al enige tijd omhoog. Gemiddeld boeken de grote beursgenoteerde roboticaproducenten meer dan 30% rendement de afgelopen 12 maanden. Toch zijn de huidige waarderingen zeker nog niet gebaseerd op onrealistische verwachtingen, zeggen veel analisten. Er zit nog veel meer in het vat, vinden zij. En daar kan ik in meegaan.

Robotica is namelijk een enorm krachtige en diep ingrijpende ontwikkeling. Passend in het rijtje van de pc en de smartphone. En het mooie is dat robotica eigenlijk nog in de eerste fase van zijn ontwikkeling is. Veel minder uitontwikkeld bijvoorbeeld dan die al genoemde pc en smartphone. Dat komt natuurlijk ook omdat de toepassingsgebieden van robotica zo breed zijn. Door de voortdurende verbeteringen van de roboticatechnologie, vooral door de steeds krachtiger computerchips, nemen bovendien de mogelijkheden op alle toepassingsgebieden snel toe.

Goederenpakhuizen

In de maakindustrie zie je al veel productierobots, die bovendien steeds meer kunnen. In de fabrieken van alle grote autofabrikanten bijvoorbeeld zijn robots aan het werk. Onder meer van ABB, een Zwitserse beursgenoteerde robotmaker. Maar denk ook aan de forse impuls die online shopping aan robotica geeft. Door de krachtige groei van online shopping zijn er enorme geautomatiseerde pakhuizen nodig om alle online gekochte goederen efficiënt op te slaan en te verzenden. Daarvoor zijn superslimme automatiseringssystemen met robots nodig. Slechts 5% van de goederenpakhuizen is momenteel afdoende geautomatiseerd. Daar is dus heel veel groei mogelijk.

Robots in de landbouw

Maar er zijn nog veel meer toepassingen van robotica. In de landbouw bijvoorbeeld worden robots steeds meer ingezet. Voor zaaien, oogsten, melken. Sterker nog, zonder toepassing van robotica in de landbouw en veeteelt lukt het niet meer de groeiende wereldbevolking te voeden. In de medische sector en zorg wordt robotica ook steeds belangrijker. Uit recent onderzoek blijkt dat van de Nederlandse zorginstellingen 52% zich bezighoudt met robotica. Dat betekent dat er al initiatieven zijn ontplooid om robotica toe te gaan passen, dat er pilots lopen of dat er serieus over de inzet van robots voor zorg of medische taken wordt nagedacht. Dergelijke toepassingen van robotica variëren van robots die zorgverleners helpen bij het in en uit bed tillen van hulpbehoeven ouderen tot chirurgische robots die met ongehoorde precisie kunnen opereren. De toepassingsgebieden zijn dus heel divers.

Meedoen met robotica of omvallen

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Myria Research kwam recent met een uitgebreid rapport over de ontwikkelingen bij robotica. Uit het onderzoek blijkt zonneklaar dat robotica al lang geen grappige niche of geinige gadgetmarkt meer is. Robotica begint tot in alle uithoeken van de maatschappij en economie te reiken. Voor heel veel bedrijven wordt robotiseren noodzaak, zegt Myria Research. Niet slechts omdat er dan concurrentievoordeel wordt behaald ten opzichte van bedrijven die onvoldoende snel robotiseren. Maar het gaat verder dan dat stelt Myria Research. Zij stellen het heel scherp: als bedrijf doe je mee met de roboticarevolutie of je valt om. Een tussenweg is er niet. Het onderzoeksbureau gaat dan ook uit van veel hogere groei van de roboticamarkt dan eerdere ramingen. De roboticamarkt heeft nu een omvang van jaarlijks circa $92 miljard, maar zal doorgroeien naar een omvang van $1.200 miljard in 2025! Dan hebben we het over jaarlijkse groeipercentages van circa 40%!

Van ABB tot Intuitive Surgical(I)

De roboticasector kent een behoorlijke specialisatie. Ondernemingen concentreren zich doorgaans op deelgebieden van de markt. Ik noemde al ABB, het Zwitserse concern dat vooral actief is in robots voor de automobielsector. ABB boekte de laatste 12 maanden een rendement van circa 10%. Ook had ik het over chirurgische robots, die nauwkeuriger kunnen opereren dan chirurgen van vlees en bloed en daarom steeds vaker bij operaties worden ingezet. Het Amerikaanse Intuitive Surgical is een specialist als het gaat om dergelijke robots. Deze onderneming komt tot een rendement van boven de 40% over de laatste 12 maanden. Het Duitse Krones komt tot ongeveer eenzelfde rendement over dezelfde periode. Krones ontwikkelt machines en systemen voor het productie-, afvul- en verpakkingsproces van dranken en andere vloeibare producten. Ook dus weer een specialisatie binnen de grote roboticamarkt. Nog een voorbeeld, het Amerikaanse Cognex, +112% rendement in de laatste 12 maanden. Deze onderneming maakt onder meer slimme camera’s, die worden ingezet bij geautomatiseerde productie. Want robots kunnen door sensoren en slimme camera’s ook steeds beter waarnemen en daardoor samenwerken met mensen. Ik denk dat het rapport van Myria Research bevestigt dat robotica een van de meest interessante sectoren van dit moment is. Een sector die doordendert. Als belegger wil je daarbij zijn.

Robert Schuckink Kool, Bright New World

 

(I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool, hoofd research bij Wijs & van Oostveen Fund Management B.V.. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

De weergegeven rendementen betreffen resultaten uit het verleden. In het verleden behaalde rendementen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.