samenwerken met robots

Het zou zomaar kunnen gebeuren dat u de komende jaren een robot als nieuwe collega krijgt. De capaciteiten van robots groeien fors. Robots kunnen bijvoorbeeld steeds beter om zich heen kijken dankzij geavanceerde camera- en sensortechnologie. Bovendien ontwikkelingen robots steeds meer zelfsturend vermogen. Ook dit neemt een vlucht doordat de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie razendsnel gaan. Hierdoor zal het aantal toepassingen van robotica de komende jaren explosief groeien

Cobots

In de maakindustrie zijn samenwerkende robots - cobots genaamd - al steeds gewoner. Omdat het vaak een perfecte combinatie is. Robots doen het monotone, zwaardere werk. Terwijl mensen alle taken op zich nemen waarvoor meer creativiteit vereist is. Cobots als onder meer de YuMI van de Zweeds-Zwitserse robotmaker ABB worden ook speciaal ontwikkeld om samen met mensen te werken. Zo valt deze robot automatisch stil zodra je er tegenaan stoot. Ook bevat YuMi slimmigheden die de impact bij een onverhoopte botsing met een mens minimaliseert, zoals stootkussentjes op zijn armen.

Hieronder een mooi staaltje van robottechnologie. Want YuMi kan niet alleen prima samenwerken met mensen. Maar ook met zijn soortgenoten. Sterker nog, dit zijn de eerste robots ter wereld die zo eendrachtig en vaardig samen een taak kunnen uitvoeren. Elke drie seconden rolt er een hollewanddoos (die elektriciens gebruiken om draden weg te werken in een muur) van de band.