Spannende ontwikkelingen voor beleggers

De technologische revolutie die gaande is, biedt volop kansen voor ondernemende mensen, bedrijven en zeker ook voor beleggers. Maar als er veel verandert, zijn er ook bedreigingen. Kijk maar eens naar online shopping dat een bedreiging vormt voor de traditionele retail. De Duitse online shop Zalando gaf met steengoede technologie en superieure service de V&D’s en Blokkers van deze wereld het nakijken. Bij de retail zijn de kaarten nu wel geschud.  Maar de komende jaren moet onder meer de transportsector op zijn tellen passen. Voor beleggers ook iets om de gaten te houden. 

Robots en 3D-printers

Er is ook een technologische revolutie gaande in de maakindustrie, en die vormt een regelrechte bedreiging voor de transportsector. Door de steeds betere computerchips worden robots en 3D-printers voortdurend beter en tegelijkertijd betaalbaarder. Steeds minder vaak wordt productie door westerse bedrijven uitbesteed aan lagelonenlanden. Met robots die het klokje rond nauwkeurig werken, kan je als westers bedrijf voor hetzelfde of voor minder geld dichtbij de afzetmarkt produceren.

Onderdelen on demand

En autofabrikanten zoals Mercedes en Volvo maken steeds meer onderdelen ter plekke. On demand, met 3D-printers. De gevolgen laten zich raden: minder vervuilend vervoer van goederen overzee en per vliegtuig van Azië naar het Westen. Minder transport van goederen over de weg ook. Dat is goed voor het milieu, maar minder goed voor de transportsector. Ik vind dat beleggers zich hiervan bewust moeten zijn. 

Vervoerders in de gevarenzone

Zo verdienen beursgenoteerde vliegtuigmaatschappijen vaak flink aan hun vrachtvervoer. Compenseren de stijgende passagiersaantallen wel de afnemende omzet bij vrachtvervoer? Of neem het Deense A.P. Muller-Maersk, de grootste containervervoerder ter wereld. Ook een beursgenoteerd bedrijf dat wat mij betreft op termijn in de gevarenzone kan komen. Het Zwitserse beursgenoteerde Kuehne + Nagel is een grote speler in internationaal vervoer over zee, land en rail. Als het wereldwijde goederentransport op termijn inderdaad met 40% daalt, zoals ING in een recent rapport stelt, dan is Kuehne + Nagel niet een aandeel waarin je belegd wil zijn. En let als belegger ook op beursgenoteerde autofabrikanten die een flink deel van hun omzet met de fabricage van trucks boeken.

Beleggers in opkomende landen, pas op

Naar mijn mening moeten ook beleggers die in opkomende landen beleggen oplettend zijn. De economieën van Aziatische landen drijven toch nog altijd voor een flink deel op productie voor de westerse markt. Natuurlijk spelen in Azië veel bedrijven ook in op de technologische revolutie. Ook daar zie je steeds meer robots in fabrieken. Maar als de voorspelling van ING uitkomt, zal dat forse invloed hebben op de economieën van lagelonenlanden.

De opkomst van blockchain technologie

De opkomst van blockchain, de veel besproken technologie achter criptocurrency zoals de Bitcoin, is een andere ontwikkeling die zorgt voor zowel kansen als bedreigingen. Met blockchaintechnologie is een onveranderlijk, openbaar en veilig online register van allerhande transacties bij te houden. Zonder tussenkomst van een derde partij. Blockchain technologie kan een enorme bedreiging worden voor banken en verzekeraars, daar is iedereen het er over eens. Nu zijn banken de noodzakelijke betrouwbare derde partij bij onder meer betalingen en het afsluiten van leningen. Maar als je via blockchaintechnologie veilig en betrouwbaar betalingen kunt doen, of van elkaar kan lenen, dan zouden banken zoals ABN Amro en ING weleens buitenspel kunnen komen te staan. 

Niet opgewassen tegen kleine, technologische bedrijven

Natuurlijk proberen de meest vooruitstrevende grote financiële instellingen wel blockchaintechnologie te integreren. De vraag is echter of deze toch vaak logge organisaties zijn opgewassen tegen kleine en technologisch vooruitstrevende bedrijven die steengoed zijn op hun ene terrein. Bijvoorbeeld betalingen, leningen of verzekeringen. Het is in ieder geval duidelijk dat het speelveld voor banken en verzekeraars de komende jaren flink gaat veranderen.

Zelflerende computerprogramma’s zoals Watson

Ook zelflerende computerprogramma’s als Watson van IBM zullen steeds meer invloed uitoefenen. Juristen, fiscalisten en accountants moeten bijvoorbeeld op hun tellen passen. Watson kan namelijk razendsnel gigantische digitale bestanden doorzoeken en daarin antwoorden vinden op juridische, fiscale en accountancy-vraagstukken. In de VS concurreren advocaten- en accountancykantoren die Watson gebruiken al op snelheid en prijs met de gevestigde kantoren. Ook in Nederland zijn de eerste advocatenkantoren die Watson gebruiken al gesignaleerd. Beursgenoteerde bedrijven in deze sectoren, zoals het Britse Accenture, kunnen dat in hun koersontwikkeling gaan terugzien.

Optimist

Dit is de laatste column uit deze serie over de bedreigingen van de technologische revolutie. Bedreigingen zijn nu eenmaal onlosmakelijk verbonden aan omwentelingen. Maar ik ben van nature een optimist. En dan zie ik toch vooral ook veel kansen. Voor slimme bedrijven. En zeker ook voor beleggers. We moeten niet onze kop in het zand steken voor de bedreigingen van de technologische omwenteling. Maar de komende vijf jaar zullen spannend en vol kansen zijn. Daar ben ik van overtuigd.

Robert Schuckink Kool, Bright New World