Investeringen duurzame energie ook interessant voor beleggers

Schotland haalt nu 60% van alle elektriciteit die het nodig heeft uit duurzame energie. Een van de grootste offshore windparken ter wereld ligt ook voor de kust van Schotland. Het land zal al ergens de komende twee jaar 100% van de benodigde elektriciteit uit duurzame bronnen halen. Terwijl dat 15 jaar geleden nog maar 10% was. Diezelfde ontwikkeling zie ik op veel meer plekken.

Want niet alleen in Schotland maar ook in veel andere landen wordt steeds meer elektriciteit opgewekt met duurzame energie. In Europa zijn landen als Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Estland en Kroatië er voortvarend mee aan de slag. Noorwegen haalt al bijna 100% van de elektriciteit die het land nodig heeft uit duurzame energie.

Tussen de 66% en 84% van elektriciteitsbehoefte uit duurzame energie

Vlak ook Nieuw-Zeeland, Colombia, Brazilië en Canada niet uit. Deze landen halen nu al tussen de ruim 66% en 84% van hun elektriciteitsbehoefte uit duurzame energie. Natuurlijk hebben sommige landen door de natuurlijke omstandigheden het voordeel van waterkrachtcentrales. Maar omdat zonne- en windenergie door voortdurende innovaties steeds goedkoper worden, groeit het aandeel hiervan heel fors.

Duurzame energie wordt steeds goedkoper

Er zijn echter ook landen die flink achterlopen met duurzame energie. Zoals ons land. Wij moeten echt nog een flink aantal tandjes gaan bijschakelen. Gelukkig wordt duurzame energie steeds goedkoper. Dus de rekensommetjes vallen ook in ons land steeds meer in het voordeel van zonne- en windenergie uit.

Gigantische investeringen

De investeringen in duurzame energie zijn de komende jaren en decennia echt gigantisch. Oud-minister Willem Vermeend, een kenner van duurzame energie, gaat tot 2050 uit van circa € 13.000 miljard aan investeringen in duurzame energie!

Alleen al in ons land zal volgens onderzoeksbureau McKinsey circa € 200 miljard worden geïnvesteerd in duurzame energie in de jaren tot 2050. De gigantische mondiale omschakeling van fossiele naar duurzame energie speelt natuurlijk bedrijven die actief zijn in de productie van zonne- en windenergie enorm in de kaart.

Kansen voor beleggers in duurzame energie

Deze bedrijven groeien al jaren heel hard. En dat zal de komende decennia niet anders zijn. Dat biedt uiteraard kansen voor beleggers. Want een flink aantal van ’s werelds belangrijkste producenten van windmolens, zonnecellen, omvormers en andere cruciale onderdelen van duurzame energie is beursgenoteerd. Een deel komt uit Europa, maar ook in China en de VS zijn er flink wat van deze bedrijven te vinden.

Willem Vermeend zegt het in de media zelfs heel onomwonden: ‘Je bent een slechte belegger als je die kans niet ziet’.

Musk, Zuckerberg en Buffett

De uitspraak van Vermeend klinkt natuurlijk wat hard. Maar feit is wel dat uitzonderlijke investeerders als Elon Musk, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Bill Gates en Warren Buffett al vele honderden miljoenen dollars in duurzame energie hebben belegd. Deels via hun bedrijven Tesla, Amazon, Facebook, Microsoft en Berkshire Hathaway. En deels via privé investeringsfondsen. En deze bijzondere mannen, met een neusje voor innovatie en lucratieve business, zijn nog lang niet klaar met hun investeringen in duurzame energie.

Amazon opende bijvoorbeeld in oktober dit jaar een gigantisch windpark in Arizona in de VS. Warren Buffett’s Berkshire Hathaway investeert ook de komende jaren veel in wind- en zonne-energieprojecten. Al met al vloeit in de VS nu van iedere 5 dollar die het bedrijfsleven investeert 1 dollar naar duurzame energieprojecten.

Institutionele beleggers

Ook institutionele beleggers als pensioenfondsen en grote Amerikaanse zakenbanken als Goldman Sachs investeren vele miljarden in duurzame energie. Het Nederlandse ABP bijvoorbeeld, een van de grootste pensioenfondsen ter wereld, investeert steeds meer in duurzame energie. Omdat er een goed rendement mee kan worden geboekt.

En de zakenbank Goldman Sachs alleen al investeerde tot dusver circa $150 miljard in duurzame energieprojecten. Er kan natuurlijk geen enkele misverstand over bestaan waarom Goldman Sachs dit doet. Niet om een groen imago op te bouwen. Amerikaanse zakenbanken zijn voor hun aandeelhouders en partners altijd op zoek naar een ding: rendement. En bij duurzame energie is volop rendement te vinden.

Weliswaar bleven de aandelen van beursgenoteerde bedrijven die actief zijn in zonne-energie vorig jaar wat stil staan. Maar dit jaar zijn deze aandelen weer aan een geweldige opmars bezig. Aangezien de hele wereld Schotland achterna gaat, ga ik ervan uit dat die opmars nog een flinke tijd zal doorgaan.
 

Robert Schuckink Kool, Bright New World