Frans van Houten CEO Philips

Sinds kort is ons bedrijf als premium partner verbonden aan YES!Delft, van de TU Delft. We zijn er trots op, want Yes!Delft is de op een na beste universitaire bedrijvenincubator ter wereld! Bij Yes!Delft worden innovatieve startups klaargestoomd voor het echte werk. Dat is belangrijk met het oog op de toekomst. Want er is natuurlijk een technologische revolutie gaande.

De veranderingen gaan snel. Kijk wat er gebeurt op technologisch gebied in de V.S. en in Azië. Technologisch innovatieve bedrijven als Amazon, Alphabet, Facebook en het Chinese Tencent groeiden in een razend tempo uit tot de grootste ondernemingen ter wereld. Dat leidt tot verschuivingen in de economische machtsblokken.

Nu kansen pakken 

De belangrijkste economische pijlers van ons land zijn energie, landbouw, machinebouw en logistiek. Het is belangrijk voor onze toekomstige welvaart om ook hier mee te bewegen met technologische innovaties. Er is geen andere keuze. Nu liggen er kansen. Door zelf innovatief te zijn kunnen we onze concurrentiepositie versterken. Philips vind ik dan een mooi voorbeeld. Het is een van de oudste beursgenoteerde bedrijven van ons land. Maar het bedrijf is werkelijk innovatief. Topman Frans van Houten transformeerde Philips in relatief korte tijd van een producent van gloeilampen, scheerapparaten en televisies tot een succesvol medisch technologisch bedrijf! Dat is de visie en spirit die we naar mijn overtuiging nodig hebben

Jonge ondernemers

Je hebt verder natuurlijk ook frisse, innovatieve en out of the box denkende ondernemers nodig om die visie en spirit gestalte te geven. Jonge ondernemers ook, die innovatieve startups beginnen. Daarvoor is een voedingsbodem nodig. Die is er gelukkig, alle ingrediënten zijn aanwezig.  We hebben veel kennis in ons land. En prima technische universiteiten. Ondernemerschap zit veel Nederlanders al eeuwen in het bloed. Bovendien is er voldoende risicokapitaal voorhanden in ons land.

Successen op technologisch gebied

En we boeken al successen op technologisch gebied. De meest in het oog springende zijn misschien wel Booking.com en fintechbedrijf Adyen, die werkelijk meespelen in de mondiale eredivisie. Ook Thuisbezorgd.nl heeft aangehaakt bij de technologische revolutie. En vergeet onze biotechsector niet, die we vooral rond Leiden vinden. Bovendien zijn we een aantrekkelijke vestigingsplaats voor innovatieve buitenlandse bedrijven. Ook daar moeten we wel alert blijven. Proberen nog aantrekkelijker te worden voor buitenlandse techbedrijven. Een enorm voordeel daarbij is onze talenkennis. Bijna iedereen spreekt Engels. Dat is in bijvoorbeeld Parijs of Berlijn wel anders. We hebben bovendien supersnel internet in ons land. En we hebben een overheid die de bureaucratische rompslomp voor buitenlandse en binnenlandse bedrijven verminderd heeft. Dat kan alleen maar geprezen worden. De afgelopen jaren zagen we dan ook records als het gaat om de vestiging van buitenlandse techbedrijven in Nederland.

Innovatieve broeinesten

Overal zie je nu in Nederland broeinesten ontstaan met jonge, innovatieve bedrijven. Vooral rond de universitaire steden. Het ziet er dus goed uit. Ook omdat er inmiddels flink wat serieuze incubators zijn in Nederland. En die spelen een heel belangrijke rol met het oog op de toekomst. En als je dan weet dat 85% van de startups van Yes!Delft succesvol zijn, ben ik hoopvol gestemd.

Robert Schuckink Kool, Bright New World