Stel je voor, je slikt een pil. Vervolgens activeren maagsappen een minuscuul chipje dat in de pil zit, dat daarna signalen begint uit te zenden naar een chip die je op de huid draagt. Je mobieltje heeft dat in de gaten en neemt contact op met de computer van je huisarts, die daardoor in één oogopslag kan zien of je de pil op tijd hebt ingenomen.

Toekomstmuziek? Niet echt. Experts denken dat slimme pillen op het punt van doorbreken staan. Uit onderzoek blijkt dat een derde tot de helft van alle voorgeschreven medicijnen niet of niet op tijd wordt ingenomen. Dat leidt tot gezondheidsrisico’s en financiële schade. Slimme pillen zijn dus heel welkom. Ook al omdat alles klaar is voor de volgende stap: het continu monitoren van je gezondheid. Veel mensen vinden dat nu al heel leuk om te doen. En nu telefoons steeds slimmer worden, de bandbreedte van netwerken steeds groter en implanteerbare en inslikbare sensoren betaalbaar zijn geworden, is de volgende stap dichtbij: slimme pillen. Slimme pillen zijn dan ook voorbestemd om big business te worden.

Hieronder drie recente voorbeelden van slimme pillen:

  1. Infectierisico’s
    Het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology heeft een capsule ontwikkeld die data via bluetooth verstuurt. Zodra de capsule is ingeslikt, ontvouwt deze twee Y-vormige armen en nestelt hij zich in de maag van de patiënt. Het apparaatje kan daar een maand blijven zitten om informatie, zoals lichaamstemperatuur, te verzamelen. Deze gegevens worden vervolgens naar de smartphone van de gebruiker gestuurd. Heel effectief onder meer voor mensen met infectierisico’s.
     
  2. Diabetes
    De onderzoekers van het MIT hebben ook een veelbelovend alternatief ontwikkeld voor diabetici die insuline moeten injecteren. De slimme SOMA-pil (self-orienting millimeter-scale applicator) bevat normale insuline in een gecomprimeerde vorm. De pil heeft de grootte van een bosbes en bestaat uit een capsule en een kleine naald die bijna uitsluitend gemaakt is van gevriesdroogde insuline. Zodra de pil is ingenomen, lost de suikercoating op en wordt het naaldje vrijgegeven en in de maag geïnjecteerd. En omdat de maagwand geen pijnreceptoren heeft, is het proces volledig pijnloos.
     
  3. Bipolaire stoornis
    Het Amerikaanse Proteus, een bedrijf dat gespecialiseerd is in digitale geneeskunde, heeft de eerste digitale pil ontwikkeld die is goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder FDA: de Abilify MyCite pil. Die bevat een sensor waarmee het mogelijk is om bij te houden of een patiënt de pil heeft genomen. Het medicijn is bedoeld voor de behandeling van schizofrenie, bipolaire stoornis en depressies. De sensor stuurt een bericht naar een draagbare pleister die de melding vervolgens weer doorstuurt naar een mobiele app, zodat patiënten kunnen bijhouden of ze hun pil niet vergeten zijn.