Meer vertrouwen in fintech dan de bank

08-02-2019

Een internationaal onderzoek over financiële dienstverlening heeft een opmerkelijke uitkomst. Nu al verkiest de meerderheid van de consumenten fintech-dienstverlening boven de banken! Zo'n 54% van de consumenten wereldwijd zou haar of zijn geld eerder aan een fintechbedrijf toevertrouwen dan aan een traditionele bank, blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Bain & Company.

Aan het onderzoek werkten ruim 150.000 consumenten uit 29 verschillende landen mee. In Nederland kiest circa de helft al voor fintech. En in de leeftijd tussen 18 en 34 jaar geeft zelfs tweederde te willen bankieren bij een fintechbedrijf. Of bij een techbedrijf dat financiële dienstverlening biedt of gaat bieden. Bijvoorbeeld techbedrijven als Google, Apple of Amazon. Opmerkelijk toch, omdat banken al honderden jaren bestaan. Terwijl fintech een heel recente ontwikkeling is.


Fintechbedrijven specialist in betalingen

Aan de andere kant is het misschien ook toch wel te begrijpen. Want fintechbedrijven en techbedrijven zijn mean and lean. En slim met kunstmatige intelligentie en big data. Waardoor hun financiële dienstverlening soepel, adequaat en veilig is. Bovendien zijn veel fintechbedrijven als specialist heel goed in een ding. Bijvoorbeeld specialist in betalingen. Zoals het Amerikaanse PayPal. Of het Nederlands Adyen. Of specialist in kredietverstrekking. Verzekeringen. Personal finance. Consumenten willen als het om financiële dienstverlening gaat vooral gemak, snelheid en betrouwbaarheid. En dat bieden de fintechbedrijven.