Philips Lighting hard onderuit

De beurskoers van Philips Lighting ging vrijdag 21 juli bij opening hard onderuit: circa 8%. De kwartaalcijfers vielen beleggers erg tegen. De groei in ledverlichting is niet sterk genoeg om de voortdurende krimp van de verkopen van conventionele verlichtingsproducten te compenseren. De afsplitsing van Philips Lighting vorig jaar mei van moederbedrijf Philips, is dus een heel wijs besluit geweest van Philips. Philips heeft immers al een tijd geleden een koerswending ingezet, die inmiddels bijna voltooid is: het bedrijf heeft zich omgevormd tot een specialist in medische apparaten.

Overnames door Philips

Juist door de beursgang van Philips Lighting is de kas van Philips nu goed gevuld en kan het overnames doen in de medische apparatensector. In juni dit jaar werd nog een grote overname gedaan: Philips kocht voor € 1,9 miljard The Spectranetics. Dit Amerikaanse bedrijf is specialist op het gebied van apparatuur voor vaatchirurgie. De technologie van The Spectranetics past goed binnen het aanbod dat Philips nu heeft op gebied van beeldvormende, medische apparatuur. Frans van Houten, de ceo van Philips sprak van een ‘opwindende overname’. De sector medische apparaten is inderdaad een opwindende sector.

Groei bijzondere technologie

Medische apparaten kunnen namelijk door de zich verder ontwikkelende chiptechnologie – de capaciteit van computerchips verdubbelt iedere 2 jaar bij een gelijkblijvende of lagere prijs – steeds meer. Hierdoor verbetert de medische zorg enorm en kunnen daarnaast patiënten met draagbare medische apparaten steeds vaker nagenoeg eenzelfde leven leiden als mensen zonder aandoeningen. Er gebeurt dus heel veel binnen deze sector. En die dynamiek zie je ook terug in de bovengemiddelde groei: jaarlijkse gemiddeld tussen de 5,5% en 6%.

Beleggen in Bright New World

Medische apparaten is een van de 10 snelgroeiende sectoren die is opgenomen in het bijzondere beleggingsfonds Bright New World. Bijzonder, omdat het niet alleen om 10 snelgroeiende sectoren gaat, maar ook om sectoren die ieder op hun eigen wijze een steentje bijdragen aan een betere wereld. Zoals de sector medische apparaten bijdraagt een betere gezondheidszorg, helpt duurzame energie de CO2-uitstoot terug te dringen, zorgt cyber security ervoor dat de digitale snelweg begaanbaar blijft en dragen gezonde voeding en sport en fit eraan bij dat we gezonder leven. Het fonds telt in totaal circa 175 aandelen, verdeeld over de 10 sectoren. Naast de al genoemde sectoren zijn dat ook nog robotica, 3D-printing, Internet of Things en social media. Volgens verschillende gerenommeerde onderzoeksbureaus variëren de jaarlijkse groeipercentages van de 10 sectoren van 5,5% tot 100%.

Hier vindt u meer informatie over het beleggingsfonds Bright New World. En wilt u gelijk participaties aankopen, dan gaat u naar het aankoopformulier.