Interessante apparaatjes
29-08-2017Heeft u het vorige week op het nieuws over het advies van de Gezondheidsraad gehoord? Volwassenen wordt dringend aangeraden wekelijks tweeënhalf uur te bewegen, zoals wandelen of fietsen, twee keer per week krachtoefeningen te doen en niet te veel te zitten. Gelukkig kom ik wel aan die tweeënhalf uur. En dat levert me niet alleen gezondheidswinst op. Maar het kan me nog geld gaan opleveren ook!
Gezondheidsapps
Want apparaatjes als de smartwatch en de Fitbit maken hun opwachting in levens- en gezondheidsverzekeringen. Bij Menzis kan je bijvoorbeeld nu al de app Runkeeper of Strava instellen. Als je genoeg beweegt, krijg je korting op je ziektekostenverzekering! Ik verwacht dat veel meer zorgverzekeraars dit gaan aanbieden. In de VS is de Amerikaanse ziektekostenverzekeraar Aetna nu bezig met een megadeal met Apple. Aetna wil de Apple Watch, met stappenteller, hartslagmeter en fitnessmonitor, aan de 23 miljoen klanten aanbieden! Verzekerden die Aetna online inzicht geven in de gegevens van de Apple Watch en gezonder gaan leven, betalen een lagere premie. Ook zie je steeds meer medische apparaten als bloedglucosemeters, bloeddrukmeters en hartritmemeters die online seintjes geven aan zorgverleners als dat nodig is. Wereldwijd denkt 87% van de zorgaanbieders de komende 2 jaar dit soort technologische innovaties te implementeren. Niet alleen in de zorgsector zie je dat verzekerden de keuze krijgen om via internet feedback over hun gedrag door te spelen aan de behandelaar of verzekeraar. Bij autoverzekeringen speelt dit ook al.
ANWB Connected Car app
Met de ANWB Connected Car-verzekering geef je als bestuurder toestemming de gegevens over je rijgedrag en je locaties door te sturen naar een platform van de ANWB. Het rijgedrag op basis van snelheid, acceleratie, rembeweging en het stationair draaien van de motor wordt teruggekoppeld via de Connected Car app. Hoe hoger de score, hoe lager je brandstofverbruik. Daarnaast staan bij elk onderdeel nuttige tips. Zo kan de bestuurder nóg meer besparen en tegelijkertijd een bijdrage aan het milieu en de verkeersveiligheid leveren. Ook worden de datum, tijd, locatie en afstand van gereden ritten bijgehouden. De app ontvangt ook verkeersinformatie, laat zien waar de auto staat en kan parkeertransacties afsluiten. Bovendien kan tot 30% korting op de verzekering worden verkregen bij wenselijk rijgedrag. Nog een voorbeeld, Pirelli heeft een app ontwikkeld die automobilisten informeert over de status van hun banden door gebruik te maken van een sensor in het loopvlak van de band.
IoT- toepassingen in de landbouw
Ook in het bedrijfsleven, de industrie en landbouw zie je dit soort toepassingen steeds meer. De landbouw is al verrassend ver hiermee. Gegevens over de stand van de gewassen, die via sensortechnologie worden verzameld, worden gecombineerd met data over weersverwachtingen en met de nieuwste wetenschappelijke kennis. Met deze combinatie kan men de productie plannen en de teelt van het gewas continu volgen en bijsturen. Alle toepassingen die ik hierboven noemde zijn voorbeelden van het Internet of Things, ofwel IoT. IoT zie je dus overal: bij verzekeringen, in de gezondheidszorg, de industrie, de landbouw. Containers en koffers met online trackingdevices behoren eveneens tot IoT.
Grote golf komt nog
Natuurlijk zijn er al flink wat toepassingen van IoT. Maar eigenlijk kunnen we wat er tot dusver aan IoT-toepassingen is nog wel tot de ‘kleine golf’ rekenen. De grote golf komt er nu aan. In de verzekeringswereld en binnen de gezondheidszorg worden IoT-oplossingen met apps nu in snel tempo gemeengoed. Maar er komen ook steeds vaker lantaarnpalen, liften, beton, alle ‘behangen’ met sensoren en verbonden met het net. De sensor geeft dan een seintje als er een lamp moet worden vervangen, de lift moet worden gerepareerd of wanneer betonrot dreigt. De slimme en nuttige toepassingen zijn echt eindeloos en worden nu in een steeds hoger tempo ingevoerd.
Brede Internet of Things-trend voor beleggers (I)
Wat kan je als belegger met IoT? Gezien de groeiverwachtingen is IoT zeker interessant. Maar dan moet je er als belegger wel rekening mee houden dat dit werkelijk een brede ontwikkeling is. Chipmakers als Intel spinnen garen bij de groei van IoT. Maar ook fabrikanten van routers en netwerkapparatuur, zoals Netgear en Cisco, omdat het internetverkeer gigantisch toeneemt door IoT. Aanbieders van sportattributen waarmee contact kan worden gelegd met internet, zoals het Amerikaanse Under Armour, profiteren ook. Al die gegevens moeten ook goed beveiligd worden, zodat cyber security-ondernemingen profiteren. Er zijn hoogwaardige sensoren nodig, zoals die van het Zwitserse TE Connectivity. Heel interessant dus voor beleggers, vind ik, gezien de groeiverwachtingen van IoT. Maar weet dat je als belegger echt een brede spreiding dient aan te brengen.
Robert Schuckink Kool, Bright New World
(I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool, directeur bij Bright New World. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.