Hoop voor diabetici
21-12-2018Medische apparaten worden door steeds betere computerchips en door de inzet van kunstmatige intelligentie voortdurend beter, geavanceerder. Dat scheelt mensenlevens en voorkomt complicaties. Dat laatste draagt ertoe bij dat ondanks de toenemende vergrijzing de kosten voor de gezondheidszorg toch binnen de perken blijven.
Diabetes
Diabetes komt in het westen helaas steeds vaker voor. De kosten van deze ziekte – die bovendien veel complicaties met zich meebrengt – rijzen de pan uit. Maar gelukkig worden er wel steeds meer technische hulpmiddelen ontwikkeld om deze aandoening op een goede manier in toom te houden. De Nederlander Robin Koops, die zelf diabetes heeft, heeft nu datgene ontwikkeld wat door de medische wetenschap als bijna een heilige graal wordt beschouwd: een goedwerkende kunstmatige alvleesklier.
Continue meten
De kunstalvleesklier koppelt een insulinepomp aan een continue glucosemeter. Die meet voortdurend wat de suikerwaarde is. Hij stuurt de pomp aan om de voor de patiënt juiste hoeveelheid hormonen, insuline en glucagon af te geven. Complicaties nemen sterk af doordat de waardes veel stabieler blijven. Koops begon vijftien jaar geleden met de ontwikkeling van het apparaat dat mensen met diabetes verlost van prikken, meten, rekenen en spuiten. De eerste versie bestond uit twee grote kasten. Vervolgens werd het een apparaat ter grootte van een schoudertas en nu is het een klein draagbaar kastje dat de patiënt makkelijk bij zich kan dragen. Het medische apparaat, volgestouwd met kunstmatige intelligentie en slimme algoritmes, is technisch helemaal klaar. Het moet alleen nog worden gecertificeerd. Als die laatste testfase positief uitvalt, wordt de uitvinding volgend jaar op de markt geïntroduceerd.
In onderstaande video kunt u de ontwikkeling van de uitvinding van Koops volgen: