Warren Buffett kocht onlangs voor zijn beleggingsfonds weer miljoenen aandelen Apple bij. Apple is echt een bedrijf naar zijn hart. Jaarlijks houdt het bedrijf bij een winstmarge van ruim 21% ongeveer $50 miljard over. Daarom vindt Buffett Apple een heel fijne belegging.

Bij Apple komen die mooie winsten niet in de eerste plaats omdat de producten nou zo enorm onderscheidend zijn. Natuurlijk maakt het bedrijf prima smartphones, tablets en computers. Ze zijn echter niet - meer - per se beter dan die van de concurrentie. Maar het bedrijf heeft een enorme faam en ze zijn natuurlijk geweldig in marketing. Met dank aan oprichter wijlen Steve Jobs, die een marketinggenie was. Daarom heeft het bedrijf zo’n mooie winstmarge. En dat is precies waar Buffett van houdt.

Vuistregel

Het is natuurlijk voor een bedrijf heel prettig als het een hoge winstmarge heeft. En ook beleggers ‘smullen’ van dergelijke bedrijven. Maar waar vind je ze als belegger? Een goede vuistregel is dat als je product of dienst niet heel onderscheidend zijn en je heftig moet concurreren voor marktaandeel je marge niet heel hoog zal zijn, enkele procenten. Zo worden supermarktconcerns als Ahold vooral afgerekend op prijs door hun klanten. En de winstmarge is hoog als je producten maakt waar consumenten graag wat extra voor betalen. Zoals bij Apple.

Schaalbaarheid

Ook makkelijke schaalbaarheid kan voor beleggers nogal eens een indicatie zijn voor aantrekkelijke marges. Door de technologische revolutie zijn er bedrijven ontstaan die makkelijk hun productie kunnen opschalen. En zo tegen geringe kosten heel veel meer klanten kunnen bedienen. Dan denk ik aan ondernemingen als Facebook en de Chinese tegenhanger Tencent. Of deze bedrijven nu 1000 of 1 miljard klanten bedienen, in essentie maakt dat voor de kosten niet heel veel uit. WeChat van Tencent heeft nu circa 770 miljoen dagelijkse gebruikers.  En Facebook heeft zelfs 1,4 miljard dagelijkse gebruikers! Dat is natuurlijk heel aantrekkelijk voor de adverteerders. Het resultaat mag er zijn. Facebook heeft een winstmarge van ruim 39% en Tencent van 30%.

Online games

Tencent verdient niet alleen zijn geld met social media. Maar ook met het maken van online games. Wederom een sector waar je nogal eens hoge marges vindt. Want online gamingbedrijven als Tencent en het Amerikaanse Electronic Arts steken weliswaar veel tijd en geld in het ontwerpen van onderscheidende spellen. Maar als een spel eenmaal gereed is, zijn spelers vaak bereid daarvoor flink te betalen. Bovendien kunnen de spellen tegen relatief geringe kosten via internet worden verspreid. Daarom zie je bij veel online gamingbedrijven mooie winstmarges. Voor beleggers zijn bedrijven met bovengemiddelde marges vaak dus extra aantrekkelijk. Warren Buffett heeft al aangekondigd aandelen Apple te zullen blijven bijkopen…

Robert Schuckink Kool, Bright New World