Happy New Year!

02-01-2017

Die wens zeg ik u natuurlijk ook graag in het Nederlands, een heel gelukkig nieuwjaar! Deze tijd van het jaar is bij uitstek geschikt voor een vooruitblik. En dan past bij mijn beroep als beleggingsanalist natuurlijk om eens vooruit te kijken naar het komende beursjaar.

Wordt het een kopie van het vorige beursjaar? Dat voor de AEX en op het laatst voor de Europese MSCI-index toch nog redelijk werd. Voor dit beursjaar zie ik niet echt sterke impulsen voor hogere aandelenkoersen. Immers, de economische vooruitzichten – als we het over de groeicijfers hebben - houden niet over. De maar voortschrijdende vergrijzing in de eurozone helpt ook niet echt mee de groei aan te jagen. Binnen dat scenario zullen bedrijven, die de afgelopen jaren al flink in de kosten hebben gesneden, ook niet veel beter gaan presteren. Ik zie de bedrijfswinsten dus niet erg oplopen. Verder is de rente historisch laag. De verwachting is dat de rente dit jaar wel eens licht zou kunnen stijgen. Ook vanuit die hoek dus niet echt een impuls. Heel veel ingrediënten voor hogere aandelenkoersen zijn er dus eigenlijk niet in mijn optiek.

Niveau dieper

Maar dat is wel het algemene economische beeld. Als je een niveau dieper kijkt, zie je best grote verschillen. Er zijn namelijk sectoren die wel degelijk groei vertonen, en fors ook soms. Want wat te denken van robotica, met een groeicijfer van 300% voor de komende 5 jaar volgens Wohlers Associates. Het afgelopen jaar noteerden de belangrijkste beursgenoteerde roboticabedrijven gemiddeld circa 20% hoger. De groei van de roboticasector komt natuurlijk ergens vandaan. Zo worden chirurgische robots steeds beter en worden ze door ziekenhuizen over de hele wereld aangekocht. Zorgrobots, die zorgverleners in de ouderenzorg ondersteunen, beginnen door te breken. In de landbouw en de industrie worden robots meer en meer ingezet. Enzovoorts.

500% groei

Maar als belegger die op zoek is naar groei, ben je zeker niet uitsluitend op de roboticasector aangewezen. 3D-printing bijvoorbeeld is eveneens een absolute groeitrend. Wohlers Associates verwacht de komende 5 jaar een groei van 500%. Het leuke is dat ook bij deze trend de groei uit ‘alle hoeken komt’. De 3D-printer kan bijna alles driedimensionaal kopiëren. Bijvoorbeeld huizen, vliegtuigmotoren en zelfs koraal. Ook op medisch gebied wordt steeds meer gebruikgemaakt van 3D-printing. Steeds meer protheses en implantaten komen uit een 3D-printer. En sinds begin september zingt in industriële kringen de stap van Mercedes-Benz Trucks rond. Deze autofabrikant houdt sinds september dit jaar 30 onderdelen niet meer op voorraad, maar print ze uit als ze nodig zijn.

Duurzame energie

Zonder nou een hele opsomming te geven wil ik toch nog een aantal andere groeisectoren niet ongenoemd laten. Duurzame energie bijvoorbeeld. Ik vermoed dat door de vele publiciteit rond deze sector in 2016 veel beleggers wel weten dat hier groei ‘te halen is’. Door voortdurende innovaties daalt de kostprijs van zonne- en windenergie telkens naar nieuwe ‘recordlaagtes’. Dat leidt tot een golf aan investeringen in de duurzame energiesector. Er wordt jaarlijks wereldwijd $350 tot $400 miljard geïnvesteerd in duurzame en hernieuwbare energie. En die trend is stijgende. Volgens Solar Power Europe groeit alleen al de Europese markt voor zonne-energie in Europa de komende 3 jaar met 80%.

Pokémon Go, het meest gegoogeld

Online gaming en gezonde voeding, nog twee van die groeitrends. Pokémon Go, het successpel van het Japanse Nintendo, is volgens Google in 2016 wereldwijd het vaakst gegoogeld. Met een groeicijfer van 12% jaarlijks is online gaming bovendien een interessante keuze als je wil beleggen in groei. De groei van gezonde voeding nemen velen van ons in het dagelijks leven waar. Je merkt simpelweg dat steeds meer vrienden en kennissen kiezen voor verantwoorde, gezonde voeding. Afhankelijk van het segment groeit de markt voor gezonde voeding de komende jaren tussen de 12-20%.

Stijgingspotentieel

Daarom denk ik dat als je aandelen in de portefeuille wil hebben die potentie hebben om te stijgen, het verstandig is je tevens te concentreren op sectoren en ontwikkelingen waar een gezonde groei te vinden is. En behalve robotica, 3D-printing, online gaming en gezonde voeding zijn er nog meer van deze groeitrends. Deze sectoren en trends bieden beleggers mijns inziens een mooie kans om dit jaar een renderend beursjaar te laten worden. Dus nogmaals, iedereen een gelukkig en renderend (beurs)jaar toegewenst!

Robert Schuckink Kool, Bright New World