Haalt de bitcoin 2020?

30-08-2019

Zo rond een jaar geleden was de bitcoin bijna $ 20.000 waard. Links en rechts hoorde je dat de waarde van de digitale munt eigenlijk alleen maar kon toenemen. Inmiddels is de waarde gigantisch gedaald. Naar nu rond de $3.460. Haalt deze digitale munt wel 2020?

Jacob Boersma, blockchainexpert bij financiële dienstverlener Deloitte, zegt dat de markt van de bitcoin sowieso een ‘dunne markt’ is, die erg sterk reageert op het nieuws. Er is dus bijzonder weinig voor nodig om de koers sterk te laten bewegen. Teunis Brosens, financieel analist bij ING, wijst er bovendien op dat de verdeling van de bitcoin scheef is. Omdat er heel veel bitcoins bij heel weinig partijen zitten. Dat is natuurlijk geen gezonde situatie voor een volwassen markt.

Vertrouwen weg

Door de koersdalingen is in ieder geval het vertrouwen nu weg bij de groep gelukszoekers die eind vorig jaar en begin dit jaar in bitcoins zijn gestapt. Voor hen is speculeren op verdere koersstijgingen van de bitcoin een grote teleurstelling geworden. En zij stappen er nu uit. Boersma acht dat een gezonde ontwikkeling. Ook Brosens van ING vindt het een goede ontwikkeling dat de speculanten inmiddels aan de zijlijn staan. Beiden gaan ervan uit dat de idealisten en programmeurs van de begintijd hoe dan ook bitcoins blijven aanhouden.

Koersstijgingen?

Maar kan de bitcoin de komende jaren weer in waarde stijgen? Ja zeker, denken de deskundigen. Boersma verwacht dat de bitcoin zal opveren als de digitale munt in het betalingsverkeer echt handig wordt. Want nu kun je met de bitcoin niet zoals met een creditcard makkelijk en snel transacties doen. Maar hoe lang het duurt voordat de bitcoin een volwaardig betaalmiddel wordt is onduidelijk. Tot die tijd is het devies; afblijven.