Gezond eten goede belegging

De groei van gezonde en duurzame voeding is een krachtige ontwikkeling. Vorig jaar kochten bijvoorbeeld Nederlandse consumenten weer 27% meer duurzaam en biologisch geproduceerde voeding, in vergelijking met een jaar eerder. En die forse groei is nog lang niet ten einde.

Gezonde, duurzame voeding groeit hard

Ook in andere westerse landen gaat het hard. Zo groeide in de VS in 10 jaar tijd deze markt van een marginale omvang naar een omzet van meer dan $100 miljard. Ook de komende jaren zal dit deel van de voedingsmarkt fors groeien, met percentages tussen de 8% en 20%. Afhankelijk van het productsegment. Dat is een groot contrast met de gewone voedingsmiddelenmarkt. Die moet het doen met jaarlijkse groeicijfers van circa 2%.

Hoge marges voor duuzaam en biologisch geproduceerde voeding

Consumenten zijn ook bereid meer te betalen voor duurzaam en biologisch geproduceerde voeding. Voor hun kinderen en voor henzelf willen ze simpelweg de beste en meest gezonde voeding. En dat mag best wat kosten. Hoge marges dus. Bedrijven die echt gespecialiseerd zijn en zich uitsluitend richten op de markt voor gezonde voeding, spinnen garen bij deze ontwikkeling. Dat zijn bedrijven als het Nederlandse Wessanen en het Amerikaanse SunOpta. Gezonde voeding is dus niet alleen goed voor consumenten, maar ook smakelijk voor beleggers.

18 verschillende aandelen van gezonde voedingsbedrijven

Gezonde voeding is een van de sectoren waarin Bright New World belegt. Het fonds heeft belangen in 18 verschillende aandelen van gezonde voedingsbedrijven. Het al genoemde Wessanen is er daar een van. Deze onderneming is heel succesvol met biologische levensmiddelen, die in veel Nederlandse winkels te verkrijgen zijn. De koers van Wessanen steeg het afgelopen jaar met bijna 60%! SunOpta verkoopt vooral vitamines, mineralen, kruiden en supplementen in eigen winkels en via internet. Nog een voorbeeld: Chipotle Mexican Grill is een Amerikaanse keten waar Mexicaanse - duurzaam geproduceerde - snacks worden verkocht.