Gevaren cybercrime nemen toe
02-05-2018Cybercriminelen zijn voortdurend bezig met het ontwikkelen van nieuwe virussen, nieuwe DDoS-aanvallen, nieuwe soorten ransom software. Het is een ‘bedrijfstak’ op zichzelf: cybercriminaliteit. De gevaren nemen dus toe. De criminelen worden bovendien steeds slimmer. Daarom moeten we doorgaan met het vergroten van onze cyber-veiligheid. Er is geen andere keuze. Het is immers een ratrace. Die nooit zal stoppen.
Investeer volop in cyber security
Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus trok recent aan de bel: investeer volop in cyber security als bedrijven en overheden! Maar voor iedereen is denk ik al lang duidelijk hoe de vlag erbij hangt. Je moet als bedrijf de cyberdreigingen voortdurend pareren. Je moet mee in de ratrace en volop investeren in state-of-the-art digitale veiligheid.
Hogere budgetten voor bestrijding cyber crime
De budgetten die bedrijven in hun cyberveiligheid steken nemen ook toe. Je hebt als bedrijf geen andere keuze. Want als je een steekje laat vallen in je digitale beveiliging, kun je hardhandig met de neus op de feiten worden gedrukt. Zoals containeroverslagbedrijf A.P. Møller-Mærsk vorig jaar in de Rotterdamse haven overkwam. Door een gerichte computeraanval konden de kranen om de containers over te slaan niet meer gebruikt worden. Schade voor het A.P. Møller-Mærsk-concern: € 450 miljoen. Dan leer je het wel: up-to-date digitale beveiliging aanschaffen. Bedrijven en overheden moeten zich dus wel digitaal afdoende beveiligen. En met het toenemen van de digitale aanvallen en bedreigingen, zie je ook dat cyber securitybedrijven steeds hogere omzetten boeken. En dat de groeivooruitzichten door onderzoeksbureaus nogal eens naar boven toe worden aangepast. Nu prognosticeren bureaus ruim 17% gemiddelde groei jaarlijks voor de komende jaren.
Cyber security sector interessant voor beleggers (I)
Die hoge groei en het gegeven dat bedrijven en overheden geen andere keuze hebben dan zich afdoende te beveiligen, maakt de cyber security-sector voor beleggers natuurlijk heel interessant. Eigenlijk is dit al een heel gevestigde, volwassen sector. Waar flink wat grotere, beursgenoteerde ondernemingen te vinden zijn. Vooral Amerikaanse en Japanse bedrijven hebben hier een flinke vinger in de pap. Onder meer het Amerikaanse Palo Alto, een van de bekendste cyber security-bedrijven. Het aandeel deed het de laatste 12 maanden uitstekend op de beurs: ruim +77% rendement. Ook de aandelen van de Amerikaanse bedrijven Fortinet en Qualys boekten net als Palo Alto tientallen procenten rendement de afgelopen 12 maanden. En bij Japanse cyber security-ondernemingen als Soliton Systems en Trend Micro zie je eenzelfde beeld: tientallen procenten rendement over de laatste 12 maanden. Natuurlijk zijn er ook hier en daar wat achterblijvers. Maar met een mooi spreiding boek je als belegger de laatste jaren een prima rendement met cyber security-bedrijven. Ik zie bij de huidige groeicijfers voor cyber security bovendien geen reden waarom dat de komende jaren anders zou zijn. Want de digitale gevaren groeien. En de cyber security-budgetten groeien mee.
Robert Schuckink Kool, Bright New World
(I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool, hoofd research bij Wijs & van Oostveen Fund Management B.V. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.