De techniek achter de Bitcoin, blockchain, krijgt steeds meer nieuwe toepassingen. Recent deed de Nederlandse goede doelenorganisatie Dorcas een geslaagde proef met een blockchain geldoverboeking. Het bijzondere van een blockchain-overboeking is dat iedereen die dat wil precies kan zien welk bedrag waar terecht komt.

Wanneer een donateur bijvoorbeeld met de blockchaintechniek € 100 naar een goed doel overmaakt, kan zij of hij vervolgens precies volgen welk deel van dat bedrag naar de overhead van de goede doelenorganisatie gaat. En welk bedrag bij een project of ander gewenst doel komt. In principe kan dat tot op de cent nauwkeurig in beeld worden gebracht met blockchain.

Alpe d'Huzes
Dat vinden veel donateurs heel belangrijk. Zeker na enkele affaires de laatste jaren. Zoals bij de Alpe d'Huzes stichting voor kankeronderzoek. Dorcas – een Nederlandse middelgrote organisatie, die onder meer noodhulp na rampen organiseert – is de eerste goede doelenorganisatie in Nederland die al daadwerkelijk experimenteert met blockchain voor donaties. Grote organisaties als het Wereld Natuurfonds, Rode Kruis, Greenpeace, de Hartstichting en andere zijn iets minder ver. Maar ze vinden zeker de transparantie die blockchain donateurs kan bieden heel belangrijk. De goede doelenorganisaties zien namelijk dat donateurs steeds meer inzicht willen in wat er met hun geld gebeurt.