Eerste commercieel 3D-geprinte gebouw
16-08-2019Het lijkt een normale bouwplaats in Teuge, vlakbij Apeldoorn: op de grond een stuk afzetlint, verderop staan bouwsteigers, kruiwagens en een vorkheftruck. En overal liggen zakken cement opgestapeld. Echter, de bakstenen ontbreken. Daarvoor in de plaats een enorme 3D-printer die laagje voor laagje muren van beton opbouwt. Standaardmaten kunnen overboord, zodat ongebruikelijke vormen mogelijk worden.
Vergaderfabriek
Het bijzondere van het project in Teuge is dat het niet als demonstratie van kunnen of als proefopstelling wordt neergezet. Het is een ‘gewoon’ commercieel project. Zelfs het eerste werkelijk commercieel 3D-geprinte gebouw van Europa. Het gaat de Vergaderfabriek heten en is te gebruiken voor onder meer vergaderingen en trainingen. 3D-printing van gebouwen begin nu eigenlijk pas op gang te komen. Ook omdat binnen de bouwwereld lang nog met bouwtekeningen werd gewerkt. Pas de laatste 10 jaar heeft men zich binnen de bouwwereld echt op digitaal ontwerpen gestort. En met digitale tekeningen kan een 3D-printer uit de voeten. En zoals het met technologietrends gaat, als de versnelling er eenmaal echt in zit, kan het snel gaan.
De bouwwereld is uiteraard niet de enige sector die de enorme mogelijkheden van 3D-printers aan het ontdekken is. Zo vinden steeds meer fabrikanten – met name automakers – het in verband met de kosten steeds interessanter om niet meer alle onderdelen op voorraad te houden, maar die te printen als ze nodig zijn. Sportschoenenfabrikanten als Nike en Adidas verwachten de komende jaren miljoenen 3D-geprinte, gepersonaliseerde schoenen te verkopen. En dat zijn dan nog maar een paar van de toepassingsgebieden. Kortom, 3D-printing is hot.
In onderstaande video meer over het bouwproces in Teuge.