Duurzaam wint definitief
29-01-2018Het gaat al een tijd hard met de dalende kostprijs van duurzaam opgewekte energie. Maar in 2018 en volgend jaar komt alweer de volgende versnelling. Een doorslaggevende versnelling zelfs. Want in 2020 zal duurzaam opgewekte energie overal net zo duur of goedkoper zijn dan fossiele energie. Ik wist wel dat het snel ging, maar dit verrast mij toch ook.
En het is niet zomaar een ‘meninkje’ of ‘rapportje’ waarin deze verwachting wordt uitgesproken. Het komt van de International Renewable Energy Agency (IRENA). Een vermaarde en gerespecteerde internationale organisatie, met de hoofdvestiging in Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten.
Rapport Renewable Power Generation Costs
In het rapport Renewable Power Generation Costs wordt het voorgerekend. Elektriciteit opgewekt met fossiele energie kost op dit moment in de G20 landen – de belangrijkste geïndustrialiseerde landen ter wereld – tussen de $0.05 en $0.17 per kilowattuur. IRENA ziet echter dat de kostprijs van wind- en zonne-energie juist dit en volgend jaar door de nieuwste innovaties in een snel tempo lager wordt. Tegen 2020 en waarschijnlijk al volgend jaar zal energie die is opgewekt met zonnecellen en onshore wind richting de $0.03 per kilowattuur duiken! Als ik het zo opschrijf lijkt het misschien ‘zomaar’ een mededeling. Maar de gevolgen zijn natuurlijk enorm.
Dief eigen portemonnee…
Want welke energieproducent zal er nu nog voor kiezen om olie of gas te gebruiken om kilowatts te genereren? Je bent als energieproducent een ‘dief van je eigen portemonnee’, om met Johan Cruyff te spreken, als je niet voor zonne- en windenergie kiest.
Subsidies duurzaam opgewerkte energie niet meer nodig
Subsidies op duurzaam opgewekte energie? Niet meer nodig. Prima dat er subsidies zijn geweest hoor, toen duurzame energie een steun in de rug, een stimulans, nodig had. Politieke akkoorden en afspraken om duurzame energie op wat voor manier ook te ondersteunen? Ook die zijn niet meer nodig. En dat is ergens maar goed ook. Want je wilt als het om het klimaat gaat toch niet afhankelijk zijn van wispelturige politici? Die in een keer een streep door eerder gemaakte klimaatdoelstellingen en dergelijke kunnen halen? Ook al is het een door velen bejubeld internationaal akkoord. Zoals dat van eind 2015 in Parijs, dat in beton leek gegoten.
Maar president Trump dacht daar toch anders over. Maar niemand zal anders gaan denken over een kostprijs van $0,03 per kilowattuur. Dat is een onweerlegbaar feit. En dan zal door komende innovaties na 2020 de kostprijs voor duurzame energie ook nog eens verder gaan dalen!
Investeringen in duurzame energie: van Warren Buffett tot Saudi-Arabië
Natuurlijk is de dalende kostprijs van duurzame energie al een tijd een hot topic. En instituten, pensioenfondsen en bedrijven die weten hoe de hazen lopen, investeerden de afgelopen jaren al miljarden in duurzame energie. Dan heb ik het over grote zakenbanken als Goldman Sachs, bedrijven als Google en Apple en investeerders als Warren Buffett. En ze zullen ongetwijfeld meer geld gaan steken in duurzame energie. Want duurzaam is waar het nu gebeurt - where the money is - als het om energie gaat. Ook de fossiele industrie zelf weet wel waar in de nabije toekomst het geld meer en meer en op den duur uitsluitend verdiend zal worden: in de duurzame energiemarkt. Bedrijven als Shell en landen als Saudi-Arabië en Qatar investeerden en investeren dan ook vele miljarden in duurzame energieprojecten.
Duurzame energie mooie kans voor beleggers (I)
Ik verwacht een enorme extra golf van investeringen de komende jaren in de duurzame energiemarkt. Energieproducenten zullen grote hoeveelheden windmolens, zonnecellen en omvormers voor de zonne-energie installaties gaan bestellen. Heel goed nieuws voor makers van windturbines, zoals het Deense Vestas en het Duitse Senvion. Ook het Noorse REC Silicon Asa zit op de eerste rij. Dit bedrijf is producent van grondstoffen voor de makers van zonnecellen. Zonnecellen en omvormers worden onder meer geproduceerd door het Chinese JinkaSolar Technologies, het Amerikaanse SunPower en het Amerikaanse SolarEdge Technologies. De opgewekte energie moet ook worden opgeslagen, als er gedurende dagen meer duurzame energie wordt opgewekt dan nodig is. De overtollige energie wordt dan onder meer opgeslagen in de batterijen van het Duitse Varta.
En er zijn natuurlijk nog meer bedrijven die actief zijn in de duurzame energiesector. Nu duurzaam definitief heeft gewonnen, kunnen deze bedrijven de komende jaren voor beleggers heel interessant zijn. Een graantje meepikken van de te verwachten hausse in investeringen, lijkt mij helemaal niet verkeerd.
(I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool, hoofd research bij Wijs & van Oostveen Fund Management B.V. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.