Dodelijk ongeluk zelfrijdende auto geen showstopper

04-04-2018
beleg in zelfrijdende auto's

In de VS vond recent een ongeluk met een zelfrijdende auto plaats waarbij een vrouw om het leven kwam. Dit heeft veel stof doen opwaaien. Her en der werd gezegd dat dit een bom legt onder de verdere ontwikkeling van de zelfrijdende auto. Maar ik verwacht echter niet dat dit tragische ongeluk een showstopper zal zijn. De voordelen van zelfrijdende auto’s, ook op het gebied van verkeersveiligheid, zijn veel groter dan de nadelen.

Jaarlijks vallen er wereldwijd circa 1,2 miljoen verkeersdoden. Daar kan drastische verandering in gebracht worden door de zelfrijdende auto. Tegenwoordig zijn auto's behangen met vele sensoren en camera's. Deze auto's grijpen in bij een dreigende kop staart-botsing, waarschuwen de bestuurder als die van de weg rijdt, en ga zo maar door. Bij zelfrijdende auto’s neemt de veiligheid nog veel meer toe. Het menselijk handelen wordt vrijwel uitgeschakeld. En menselijke fouten zijn nu juist een risicofactor: te hard rijden, onoplettend rijgedrag door het gebruik van smartphones, dronken of gedrogeerd achter het stuur. Noem het maar op.

Ieder incident koren op de molen van sceptici

Scepsis hoort nu eenmaal onlosmakelijk bij het nieuwe, dat is ook wel een wetmatigheid. Dat zag je ook bij de introductie van bijvoorbeeld de stoomtrein en de eerste auto’s. En nu de zelfrijdende auto. Ieder incident is dan koren op de molen van de sceptici. Er zullen heus nog wel meer ongelukken gebeuren met de zelfrijdende auto en daar zal kritisch op worden gereageerd. Uiteraard is dat heel begrijpelijk. Maar de zelfrijdende auto komt er echt. Omdat er veel meer voordelen dan nadelen zijn. En een van de belangrijkste daarvan is dat het aantal verkeersdoden drastisch zal gaan afnemen. En dat wil toch iedereen?

Miljoenen testkilometers op de openbare weg

Bedrijven als onder meer Google, het Chinese Baidu – ook wel de Chinese tegenhanger van Google genoemd – en het Duitse BMW hebben al miljoenen testkilometers op de openbare weg achter de rug met zelfrijdende auto’s. Voortdurend worden er nieuwe stappen gezet bij de ontwikkeling van de zelfrijdende auto. En het wordt een markt met een gigantische groei. Onderzoeksbureaus noemen jaarlijkse groeicijfers van tussen de 30% en 80% voor de komende 5 jaar. 

De zelfrijdende auto, interessante ontwikkeling voor beleggers

Razend interessant ook voor beleggers. Want nu heb je echt de mogelijkheid vroegtijdig in te stappen bij een nieuwe ontwikkeling. Het is een divers ‘gezelschap’ van bedrijven dat voorsorteert op deze ontwikkeling. Het Duitse BMW en Google noemde ik al. Neem ook het Amerikaanse zendmastenbedrijf American Tower. Dat richt zich op een breed scala aan draadloze communicatie- en mobiele diensten. Belangrijk voor de communicatie van de zelfrijdende auto. Het Amerikaanse ANSYS ontwerpt software die de gigantische hoeveelheid berekeningen die de chips van zelfrijdende auto’s moeten uitvoeren in goede banen leidt. De digitale kaarten van TomTom en andere kaartenmakers lijken onontbeerlijk te worden voor zelfrijdende auto’s. En dit is dan een kleine greep. Reken er in ieder geval op dat de zelfrijdende auto de auto-industrie totaal zal transformeren. En sommige bedrijven enorm in de kaart zal spelen.

Robert Schuckink Kool, Bright New World