robotica Rolls-Royce

Rolls-Royce maakt naast die beroemde auto’s ook vliegtuigmotoren, ze zijn een van de belangrijkste fabrikanten ter wereld op dat gebied. Voor deze vliegtuigmotoren ontwikkelt Rolls-Royce nu iets nieuws: robots die na iedere vlucht de motoren snel kunnen onderzoeken op eventuele schade. Dat maakt de controle bedrijfszekerder en bovendien een stuk goedkoper. Een mooi voorbeeld van een nieuwe ontwikkeling in de roboticasector.

Innovaties in roboticasector

Je ziet het voortdurend in deze sector: iedere week is wel nieuws over een innovatie. De ene keer gaat het om totaal nieuwe soorten robots. Maar ook heel vaak om verbeteringen en nieuwe toepassingen, zoals bij productierobots, robots in de medische sector, robots in de landbouw en zorg- en servicerobots. En ook drones behoren bij de roboticasector. 

Eerste ‘robot’ op zee

De reddingsdrones voor drenkelingen vind ik een mooie recente innovatie. Sinds kort gebruikt de kustwacht in Australië ze. Reddingsdrones zijn snel en effectief. Onlangs vloog een drone uit voor twee surfers die in problemen waren geraakt. Precies tussen de twee mannen dropte de drone een reddingsvlot, dat zichzelf direct opblies toen het met water in contact kwam. Duur van de reddingsactie: 70 seconden. De eerste reddingsactie op zee met een drone!

Robot Zeno

Leuk en hoopgevend vind ik ook Zeno. Deze nieuwe robot is speciaal ontwikkeld voor autistische kinderen. Want Zeno kan praten, maar is ook heel goed in non-verbale communicatie. Daardoor kan ten eerste autisme sneller worden gediagnosticeerd. Nu is dat vaak nog lastig tot het moment dat kinderen gaan praten. Bovendien kan de robot ook een rol spelen in de behandeling van autisme. 

Menselijke robots

Dat humanoids, menselijke robots, steeds slimmer en vaardiger worden, zie je vind ik ook aan de nieuwe ‘werkkring’ van Pepper. Deze robot met menselijke trekjes wordt al door steeds meer bedrijven ingezet. Maar nu zal hij ook de klantenservice voor de grote Britse HSBC Bank voor zijn rekening gaan nemen. Te beginnen bij de vestiging van de bank in New York. Weer een volgende stap voor deze robots die de komende jaren op steeds meer plekken zullen opduiken.

Robotsector biedt kansen voor beleggers

Het gaat dus hard met robotica. Voor de komende jaren verwachten onderzoeksbureaus dan ook een forse groei voor de sector. Dat loopt uiteen van bijna 23% jaarlijks tot zelfs 36%, volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Myria. Dat biedt kansen voor beleggers. 

Beursgenoteerde roboticabedrijven

Voor beursgenoteerde roboticabedrijven was het vorig jaar zelfs een van de beste beursjaren ooit. Dit jaar blijven de koersen van roboticabedrijven wat achter. Maar als je in de mooie groeiscenario’s gelooft, zijn robotica-aandelen zeker koopwaardig.

Robert Schuckink Kool, Bright New World