De bitcoinhype lijkt een beetje over zijn hoogtepunt heen. Hoewel ik niet uitsluit dat die nog een keer oplaait als de digitale munt weer in waarde stijgt. Maar veel interessanter en zeer zeker geen hype is de techniek achter de bitcoin: blockchain. Die zal de wereld gaan veranderden.

Het World Economic Forum (WEF) heeft vorig jaar blockchain tot een van de belangrijkste technologische ontwikkelingen gebombardeerd. Volgens het WEF zal blockchain de wereld echt op zijn kop gaan zetten en gaat het nog verstrekkender worden dan het internet. Het is natuurlijk meer dan terecht dat het WEF blockchain bovenaan de agenda plaatst. Want met blockchain kan waarde op een geheel nieuwe manier worden overgedragen. In principe zonder dat er nog een tussenpersoon als bijvoorbeeld een notaris of bank nodig is. Daarmee is blockchain, een digitaal grootboek waarmee niet gerommeld kan worden, een echte revolutie als het gaat om veilige waardeoverdracht.

Verouderde IT-systemen

Even leek het erop dat de banken aan het slapen waren als het om blockchain gaat. Terwijl juist waardeoverdracht hun core business is. Want als wij geld overmaken via de bank is dat precies wat er gebeurt: waarde wordt van de ene partij naar een andere getransfereerd. Nu zie je dat dat de banken blockchain beginnen te omarmen. Omdat ze wel inzien wat voor kansen het hen biedt. Want met blockchain kunnen de banken hun gehele IT-architectuur de deur uit gaan doen. En op den duur flink geld besparen op IT-kosten. En dat betekent nogal wat. Gaat u maar na: wereldwijd zijn er zo’n 11.000 banken. Die hebben allemaal hun eigen verouderde IT-systemen onder de motorkap. Het gevolg is dat die wirwar van systemen bij transacties tussen banken met moeite en tegen hoge kosten aan elkaar moet worden ‘geknoopt’. Het ziet er soms wel mooi en kek uit, wat de banken doen. We kunnen immers online bankieren, ook via de smartphone. En er zijn leuke apps, zoals Tikkie van ABN Amro. Maar onder de motorkap piept en kraakt het. En is het een enorm stroperige bedoening.

Mailtje: in 2 seconden

Als ik een mailtje naar iemand in New York stuur, is die er binnen enkele seconden. Waarom duurt het dan nu nog 5 dagen als ik geld trans-Atlantisch overmaak? Zowel bij mail als bij een overboeking gaat het in feite om data-overdracht. Maar bij iedere transactie tussen banken moeten al die oude IT-systemen met elkaar communiceren. Het fundament van die systemen stamt nog uit de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw. En dat kost, omdat al die systemen moeten worden onderhouden, een heleboel geld. Dat betalen u en ik natuurlijk uiteindelijk, als klanten van die banken. Als je daar blockchain inzet, met een gebruikersvriendelijke laag er bovenop, dan kunnen banken wel degelijk garen spinnen bij deze techniek. Want dan blijven de banken de bewaarders van geld, effecten en andere waarde-bestanddelen. Maar wel met die super-efficiënte blockchain techniek.

Controle en zekerheid

Natuurlijk gaan er soms ook stemmen op dat het hele financiële systeem op de helling moet. En dat de banken wel kunnen verdwijnen. Maar ik persoonlijk vind het toch wel prettig als er ook in de toekomst een partij blijft die bij waardeoverdracht zorgt voor nog wat extra controle. Als banken hun infrastructuur met deze nieuwe techniek in een klap naar het nieuwe millennium katapulteren, kunnen ze wel degelijk een belangrijke rol in het financiële systeem blijven vervullen. Met, zoals ik al zei, als grote voordeel van de blockchaintechiek dat ze veel efficiënter te werk kunnen gaan. En daardoor hun klanten een veel betere en soepeler gebruikservaring kunnen geven. Dan zal de ergernis die ik en met mij velen voelen als een overboeking weer eens dagen onderweg is snel verdwijnen.  

Tijdwinst

Alle grote banken in de wereld zijn nu bezig met het implementeren van blockchaintechnologie. Ze doen testen met allerlei mogelijke transacties. En merken nu al dat blockchain bij deze transacties tijdwinst met zich meebrengt en de kosten van bepaalde procedures flink verlaagt. De banken zullen de komende jaren blockchain echt gaan omarmen. Daar ben ik van overtuigd.  

Robert Schuckink Kool, Bright New World