Blockchain begint steeds meer toepassingen te krijgen. Zo kun je nu met behulp van de blockchaintechniek je donatie volgen tot aan een daadwerkelijk project in een derdewereldland. Een ander voorbeeld, een Nederlands bedrijf heeft een blockchainoplossing ontwikkeld waarmee de authenticiteit van documenten, zoals een diploma, altijd kan worden vastgesteld. Deze blockchaintoepassing wordt inmiddels door een aantal grote bedrijven gebruikt.

Financiële wereld
Maar vooral in de financiële wereld komen er steeds meer toepassingen. Want met blockchain kunnen digitale transacties onwrikbaar worden vastgelegd. Zonder tussenkomst van een derde partij, zoals een bank. In de praktijk zien we nu vooral dat banken en verzekeraars de stabiele en efficiënte blockchaintechnologie zelf implementeren voor transacties met hun klanten.

Nxchange
Nu komt de kleine Nederlandse beurs Nxchange – die de handel in aandelen en obligaties van MKB-bedrijven faciliteert – met een blockchaintoepassing. Deze stap moet onder meer de handelskosten bij transacties omlaag brengen en de efficiëntie vergroten. Particulieren kunnen binnenkort aandelen of obligaties direct wereldwijd kopen. Zonder tussenkomst van banken en brokers. Notering van de aandelen en obligaties vindt plaatst in de webomgeving van de bedrijven die hun aandelen of obligaties via Nxchange verhandelen. Nxchange werkt bij dit initiatief samen met de Zwitserse blockchain-beurs Lykke. Normaal gesproken wordt bij verkoop van aandelen via een broker de waarde daarvan gestald op een derdengeldenrekening van een broker. Nxchange slaat in dit alternatief het geld op in het voor iedereen toegankelijke digitale logboek. Bij de blockchainhandel worden via zogeheten smart contracts alle voorwaarden over eigendomsrecht of dividend- en stemrecht voor iedereen zichtbaar.