bitcoin en crypto mania

Het lijkt dat er een echte ‘mania’ aan het ontstaan is rond crypto currencies. Ik merk dat zelf ook, want de laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag voorgelegd of het slim is in cryptomunten als de Bitcoin of Ethereum te ‘beleggen’. Dat beleggen zet ik natuurlijk niet voor niets tussen haakjes. Daarover verderop meer.

Er zijn inmiddels honderden van die cryptomunten. Zoals de PutinCoin, die door aanhangers van president Poetin in het leven is geroepen. Of de Sexcoin. Die laatste is dan vooral bedoeld voor betalingen in de adult industry. Slechts zo’n 8 tot 9 van de cryptomunten doen er echt toe. Daarvan zijn de Bitcoin en Ethereum het bekendst en belangrijkst.

Waarde cryptomarkt: $150 miljard

De totale waarde van de cryptomarkt is nu circa $150 miljard, waarbij de Bitcoin goed is voor $70 miljard. Het grootste deel van de Bitcoins in de wereld bevindt zich in China, het land waar ook de meeste van deze digitale munten worden 'gemijnd' via de computer. Transacties in cryptomunten worden geadministreerd in een openbaar en decentraal netwerk, dat fungeert als een grootboek. Deze techniek wordt blockchain genoemd. Als ik even de Bitcoin als voorbeeld neem: Bitcoins kun je dus naar elkaar versturen zonder dat daar een bank tussen zit. De blockchain, een soort grote database zonder eigenaar, houdt namelijk bij welke Bitcoin van wie is. En de blockchain wordt onderhouden door een netwerk van computers. Je zit, kort door de bocht, allemaal bij één open bank, waar iedereen een beetje eigenaar van is. De Ethereum kent overigens weer een wat afwijkende techniek.

Pizza’s betalen met Bitcoins

Met een aantal cryptomunten, zoals de Bitcoin, kun je hier en daar al zaken als pizza’s en games betalen. Ook bij Thuisbezorgd kun je met Bitcoins betalen. Dat gaat dan via de Bitcoin payment provider Bitpay. Ook zijn er al her en der geldautomaten waar je Bitcoins kunt omwisselen. In ons land zijn nu circa 10 van deze automaten, op de High Tech Campus Eindhoven bijvoorbeeld staat er een. Met je smartphone kun je daarop Bitcoins kopen en verkopen. Ook de Ethereum zal binnenkort beschikbaar zijn op deze betaalautomaat

Overheden huiverig voor cryptomunten

Toch zijn cryptomunten nog veraf van het vervangen van geld zoals we het nu kennen. Ook omdat de laatste tijd overheden, zoals de Amerikaanse, Chinese en Russische, steeds strenger de cryptomunten reguleren. De Russische viceminister van financiën Aleksej Moisejev zei dat cryptomunten, zoals de Bitcoin, in wezen een financieel piramidespel zijn. Vooral na de beperkende maatregelen van de Chinese overheid, die onder meer de uitgifte van nieuwe cryptomunten voor onbepaalde tijd heeft verboden, zag je de Bitcoin en Ethereum fors in waarde dalen. Hoe dan ook zie je dat deze digitale munten ongelooflijk volatiel zijn. De waarde van de Bitcoin of Ethereum kan binnen een dag meer dan tientallen procenten variëren.

Bitcointracker

Het is nu ook al mogelijk om een soort Bitcoin-ETF te kopen. Die staat genoteerd aan de Zweedse beurs. Eigenlijk zijn het twee verschillende: in euro’s en in Zweedse kronen. Jaarlijks betaal je wel 2,5% kosten bij deze ETF ofwel tracker. Overigens waren in de VS de gebroeders Winklevoss eerder dit jaar ook ver met een Bitcoin-tracker, de Winklevoss Bitcoin Trust geheten. Maar uiteindelijk kregen ze geen goedkeuring van de Amerikaanse toezichthouder SEC. Tylor en Cameron Winklevoss verwierven bekendheid door te claimen dat Mark Zuckerberg aan de haal is gegaan met hun idee voor een sociaal netwerk, dat dus uiteindelijk Facebook werd.

Crypto currency geen serieuze belegging

Om terug te komen op het begin van deze column, de vraag die me de laatste tijd meer dan eens gesteld werd over ‘beleggen’ in Bitcoins en Ethereums. Ik denk dat u mijn antwoord wel kan raden. Natuurlijk kun je voor een bedrag dat je makkelijk kan missen een leuk gokje wagen op een waardestijging van cryptomunten. En dan kan je er wellicht nog veel geld mee verdienen ook. Maar je kan ook makkelijk geld verliezen. Het is een beetje zoals je naar het casino gaat. Zie daarom cryptomunten zeker niet als een serieuze belegging, maar als speculatie. Daarom zou ik ook zeker voorzichtig zijn met de huidige crypto mania.

Robert Schuckink Kool, Bright New World