Beleg altijd op de lange termijn
05-09-2017Bij mij om de hoek zit een vestiging van Albert Heijn. Het is er eigenlijk altijd druk. Het zou toch heel verrassend zijn als het er binnen een week of maand heel stil zou zijn. Waardoor de waarde van die vestiging opeens flink gereduceerd zou worden. Dat is niet heel aannemelijk.
Op de beurs is dat echter schering en inslag. Regelmatig zie je forse koersfluctuaties van soms wel 10% tot zelfs 20% . Binnen een dag kan een bedrijf op de beurs vele procenten meer of minder waard zijn! De meeste beleggers laten zich, weet ik, dan niet van de wijs brengen. Maar de grilligheid van de beurs kan soms toch tot emotionele reacties leiden en koop- of verkoopreacties in gang zetten.
Turbulentie op de beurs
Echter, waarom zou je aandelen van een bedrijf verkopen omdat de koers op de beurs daalt? Natuurlijk begrijp ik dat al die turbulentie beleggers onzeker kan maken. Soms is het best lastig om je niet te laten meeslepen door het sentiment. Bovendien zal je juist bij forse koersbewegingen zien dat de media het vuurtje nog verder opstoken.
Daarom moet je als belegger, wanneer de beurs fors daalt, best sterk in je schoenen staan om het hoofd koel te houden. Gelukkig laten de meeste beleggers zich niet van de wijs laten brengen door koersfluctuaties.
Ik zie steeds meer beleggers die een visie hebben voor de lange termijn. Op basis van die visie richten ze hun beleggingsportefeuille in. En daar houden ze aan vast. Daarbij laten ze zich niet van de wijs brengen door forse koersbewegingen.
Timen…
Dat neemt niet weg dat iedereen het liefst op het laagste niveau aandelen wil kopen en op het hoogste koersniveau wil verkopen. En iedere belegger die al langer meeloopt, heeft wel eens zo’n perfecte timing meegemaakt.
Maar de meeste beleggers weten uiteraard dat dit meer geluk dan wijsheid is. Want de perfecte timing voor aan- en verkopen bestaat niet. Natuurlijk heb ik meer dan eens gehoord over ‘kenners’ die in hun glazen bol kijken en precies weten op welke koersniveaus een bepaald aandeel koopwaardig of verkoopwaardig is.
Doorgaans moet er dan ook nog een flink bedrag worden betaald voor een abonnement op dergelijke ‘signalen’. Ik loop al een flinke tijd mee in de financiële wereld, maar ik ben toch nog nooit een belegger tegengekomen die hier op de lange termijn beter van is geworden. Ik ben dus bepaald geen fan van dergelijke ‘signaalridders’.
Ik geloof in een visie voor de lange termijn. Als je met overtuiging gelooft in een aantal aandelen, sectoren of ontwikkelingen, dan kun je daar op varen in mijn ogen. Dan pas je je beleggingsbeleid alleen aan bij fundamentele veranderingen in de vooruitzichten.
Beleggen in duurzame energie
Laat ik een concreet voorbeeld geven. Stel, je zit als belegger in duurzame energie. Omdat je gelooft in de toekomst van duurzame energie. Dan is het rationeel en verstandig je beleggingsbeleid pas aan te passen als je ervan overtuigd bent dat in de toekomst toch – ik geef maar een voorbeeld – kernenergie de winnaar zal zijn.
Je visie als belegger is immers niet in beton gegoten. Als na jarenlang sterke ontwikkelingen bij duurzame energie kernenergie door bijzondere innovaties het stokje overneemt, dan is het wijs je beleggingsbeleid hierop aan te passen.
Dat is natuurlijk een wezenlijk andere reactie dan simpelweg – door emoties gedreven – afscheid nemen van je belang in duurzame energie-aandelen als de koers onder druk staat.
Warren Buffett, de beste belegger ter wereld
Overigens doet de beste belegger ter wereld, Warren Buffett, het precies zo. Hij verkoopt echt niet opeens zijn aandelen bij koersdalingen. Ook al zijn het forse koersdalingen. Sterker nog, Buffett koopt juist bij als de koersen fors zijn gedaald. Want dan kan hij tegen veel lagere koersen bedrijven waarin hij gelooft bijkopen, voor de lange termijn.
Gelukkig is dit, zoals ik al zei, inmiddels onder veel beleggers gemeengoed: zij beleggen in ontwikkelingen waarin ze geloven. En nemen de grilligheid – en de bijbehorende emoties – van de beurs voor lief. Juist omdat ze voor de lange termijn beleggen.
Robert Schuckink Kool, Bright New World