Kunstmatige intelligentie ofwel AI (Artificial Intelligence) is overal, zo lijkt het. Want AI ondersteunt ons bij steeds meer taken. Waarmee de invloed op het leven en de maatschappij groeit.

AI-software voert razendsnel data-analyse en patroonherkenning uit. Zoals het interpreteren van afbeeldingen en tekst. Of het vinden van patronen in cijfers en het uitvoeren van intelligente zoekopdrachten. Zodat bijvoorbeeld artsen ondersteund worden bij diagnoses en retailers bij het voorspellen van toekomstig klantgedrag. Maar ook hypotheekaanvragen en justitiële kwesties worden er inmiddels door ondersteund.

1000 moordzaken

Zo zet bijvoorbeeld de Nederlandse politie al een tijdje AI in voor het slim doorpluizen van oude onopgeloste zaken, cold cases. Er zijn in ons land zo’n vijftienhonderd cold cases. Circa duizend daarvan zijn onopgeloste moordzaken. Er is een AI-systeem gebouwd dat de gedigitaliseerde dossiers kan lezen om automatisch de forensische sporen in beeld te brengen. Dat verkort de onderzoektijd van weken tot een dag. Nu gaat het AI-systeem worden getraind om een gedetailleerd sporenbeeld uit zo’n dossier te halen. Om daarna een overzicht van alle cold cases te genereren. Gerangschikt naar kansrijkheid. En heel recent opende de politie in Utrecht het Nationaal Politielab AI. Hier gaan AI-wetenschappers samen met ervaren politiemensen onderzoeken hoe AI nog breder kan worden ingezet om de politie te ondersteunen.