41 miljard dollar short aandelen tech giganten

Amerikaanse professionele beleggers hebben voor miljarden dollars aan short-posities opgebouwd in techgiganten zoals Facebook, Apple, Amazon en Alphabet (Google). Ik kan best begrijpen dat speculanten een gokje wagen op koersdalingen van deze aandelen. Want ze zijn fors opgelopen. (I)

Zo steeg – na forse koersstijgingen al de afgelopen jaren – het aandeel Alphabet vanaf begin dit jaar tot nu circa 8%, Amazon bijna 18%, Apple bijna 27% en Facebook zelf meer dan 33%! Alles overigens omgerekend naar euro’s. In VS-dollars zijn de koersstijgingen nog forser. Verderop kom ik hier nog even kort op terug. Nu eerst meer over de enorme groei van deze bedrijven.

Stijgende omzetten

Want de forse rendementen van de laatste jaren gingen hand in hand met voortdurend groeiende winstgevendheid en stijgende omzetten. Vorig jaar steeg de omzet van Facebook met 20%, in 2015 zelfs 54% en in 2014 met 43%. Eenzelfde beeld, met eveneens dubbelcijferige groeicijfers, zien we bij Amazon en Alphabet. Alleen bij Apple was er vorig jaar een omzetdaling, van 8%. Staat dat lot ook de andere techgiganten te wachten? Dat denk ik niet.

Bulken van het geld

Voorlopig zie je bij Facebook, Google en Amazon nog wel autonome groei. Maar ooit zullen deze giganten net als Apple tegen hun grenzen gaan aanlopen. Daarom zijn ze nu al bezig zich voor te bereiden op de toekomst. Door andere snelgroeiende markten aan te boren. Om op die manier ook in de toekomst het succes te continueren. En deze nog jonge bedrijven hebben eigenlijk alles mee om ook op andere markten succes te boeken. Ze hebben al de meest slimme en creatieve geesten ter wereld aan zich gebonden. Ze hebben bovendien veel verstand van technologie en big data. En daarnaast hebben deze bedrijven nog een andere belangrijke troef achter de hand: ze bulken van het geld.

Apple heeft $250 miljard in kas

Apple bijvoorbeeld heeft circa 250 miljard in kas! Ook Alphabet, Amazon en Facebook hebben dik gevulde portemonnees. Met dat geld kunnen ze dus nieuwe groeimarkten betreden. Of bestaande sectoren met technologie een nieuwe dimensie geven. En dat gebeurt nu ook al. Zo veroorzaakte recent Amazon forse opschudding door de Amerikaanse biologische voedingswinkelketen Whole Foods te kopen voor $13,7 miljard. Analisten zagen op slag dat als Amazon haar kennis van big data gaat combineren met thuisbezorging er een nieuwe dimensie ontstaat in de voedingssector.

Google in zelfrijdende auto's

Of neem de zelfrijdende auto. Experts verwachten dat over circa 20-25 jaar alle auto’s zelfrijdend zijn. Dat is een gigantische markt. Die de grote Amerikaanse techbedrijven zeker niet links zullen laten liggen. Google bijvoorbeeld is al langere tijd intensief bezig met het testen van zelfrijdende auto’s.

Ook hebben deze bedrijven vergaande plannen om een deel van het betalingsverkeer over te gaan nemen. Zo heeft Apple bijvoorbeeld Apple Pay opgetuigd. Apple is trouwens ook bezig met projecten voor Virtual Reality, eveneens een markt met een enorme groeipotentie. En allemaal zijn ze bezig om zich goed te positioneren om te profiteren van de groei van robotica. Onder meer door robotica-experts aan te trekken. Of door, zoals Amazon, een robotica dochterbedrijf op te richten.

Correctie?

Ik denk dus dat deze bedrijven nog lang niet uitgegroeid zijn. Misschien wel op den duur binnen de sectoren waarop ze aanvankelijk gestart zijn. Maar gevoed door die combinatie van enorme geldbuidels, heel veel kennis en een overvloed aan data zullen ze op nieuwe groeimarkten actief gaan worden. En ook daar weer veel geld gaan verdienen.

Om nog op de shortsellers terug te komen; volgens de Financial Times staan de speculanten met de 10 grootste shortposities in Amerikaanse techgiganten momenteel op een verlies van $7,7 miljard sinds begin dit jaar. Misschien lopen ze dat verlies in en verdienen ze binnenkort als er een koerscorrectie komt zelfs een smak geld.

Maar op de langere termijn gaan de grote techbedrijven verder groeien en rendement boeken. Door nieuwe sectoren te betreden en nieuwe producten en diensten te verkopen. Daar ben ik van overtuigd.

Robert Schuckink Kool, Bright New World

(I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool, directeur bij Bright New World. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.