Netflx

Een van mijn favoriete relaxmomentjes is als ik even het rijk voor me alleen heb thuis. De kinderen naar hockeytraining, mijn vrouw naar tennissen. Dan zit ik vaak op het terras bij de tuin op mijn tablet Netflix te kijken. En juist dat gemak van op het tijdstip dat mij uitkomt en de plek die ik wens naar mijn favoriete series kijken, zet dan soms mijn gedachten in gang. Over wat er in 10 jaar tijd veranderd is.

Nu kun je dus inderdaad op je tablet of laptop naar iedere serie en film kijken als het jou uitkomt. Je kan zelfs op je telefoon series en films bekijken. Met diezelfde smartphone kan je ook  via whatsapp met iedereen over de hele wereld communiceren. Ongelooflijk eigenlijk, wat er in 10 jaar tijd is veranderd. Facebook en Twitter bijvoorbeeld waren nog marginaal 10 jaar geleden. Whatsapp bestond nog niet eens. Het streamen van muziek en video gebeurde nog lang niet massaal.

Parkeerapp

Een parkeerplaats vinden met behulp van een parkeerapp? Was er ook nog niet. Ook het gegeven dat inmiddels miljoenen en miljoenen mensen vanuit de luie stoel winkelen, was toen nog ver weg. Dat heeft nogal wat invloed gehad op ons winkellandschap. Destijds zat er een V&D in iedere stad. Nu bestaat het bedrijf niet meer. Toen ging bijna iedereen nog naar het reisbureau voor de zomer- en wintersportvakantie. Nu moet je reisbureaus met een lantaarntje zoeken. De zelfrijdende auto leek sciencefiction toen. Terwijl auto’s nu al zoveel techniek en sensors bevatten dat de volledig zelfrijdende auto heel dichtbij is. Duurzame energie was nog niet doorgebroken. Nu groeit het aantal windmolens rap en zie je overal op de daken zonnepanelen. En dan noem ik hier nog veel innovaties niet. Door die technologische ontwikkelingen is ons leven toch flink wat makkelijker en aangenamer geworden in die afgelopen 10 jaar.

Meebewegen als belegger

Diezelfde technologische ontwikkelingen betekenden ook dat je ook wel moest schakelen als belegger in de afgelopen jaren! Koninklijke Olie, Unilever en ABN Amro waren 10 jaar geleden vaak nog de hoeksteen van veel beleggingsportefeuilles. Terwijl op dat moment allerlei innovaties en nieuwe bedrijfsconcepten al hun schaduw vooruitwierpen. Social media bijvoorbeeld. Of online shopping. Beleggers die hebben aangehaakt en toen belegden in onder meer Facebook, Google of Amazon zijn daar gigantisch voor beloond. Want deze bedrijven behoren qua beurswaarde nu tot de 5 grootste bedrijven ter wereld. Het is dus bijzonder lonend om als belegger mee te bewegen met fundamentele veranderingen in de wereld. Nieuwe kansen herkennen en pakken, dat is misschien wel de kern van beleggen, zeg ik wel eens.

Het gaat nog sneller

En dan te bedenken dat het alleen maar rapper lijkt te gaan. Kenners verwachten dat de technologische revolutie de komende 10 jaar nog verder zal versnellen. Dus dat belooft nog wat!


Robert Schuckink Kool, Bright New World